Pentagon trekt beveiliging Defensie-netwerken op

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Naar aanleiding van de onthullingen op klokkenluidersite Wikileaks zegt het Pentagon de beveiliging op de eigen netwerken te zullen opdrijven. Wikileaks publiceerde gisteravond, via de grote internationale kranten El Pais, Le Monde, der Spiegel, de Guardian en de New York Times, 250.000 vertrouwelijke Amerikaanse diplomatieke documenten. De publicatie was aangekondigd en de VS heeft er alles aan gedaan om ze te beletten. “Als een van de documenten die u beweert te willen publiceren bekomen werd via regeringsverantwoordelijken, of via wie dan ook, zonder toestemming, dan is dat in strijd met de Amerikaanse wetgeving en zonder rekening te houden met de ernstige gevolgen van een eventuele publicatie”, meldde Harold Koh, juridisch adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een brief aan de oprichter van de site, Julian Assange, en aan zijn advocaat.

Naar aanleiding van de onthullingen op klokkenluidersite Wikileaks zegt het Pentagon de beveiliging op de eigen netwerken te zullen opdrijven.

Wikileaks publiceerde gisteravond, via de grote internationale kranten El Pais, Le Monde, der Spiegel, de Guardian en de New York Times, 250.000 vertrouwelijke Amerikaanse diplomatieke documenten. De publicatie was aangekondigd en de VS heeft er alles aan gedaan om ze te beletten.

“Als een van de documenten die u beweert te willen publiceren bekomen werd via regeringsverantwoordelijken, of via wie dan ook, zonder toestemming, dan is dat in strijd met de Amerikaanse wetgeving en zonder rekening te houden met de ernstige gevolgen van een eventuele publicatie”, meldde Harold Koh, juridisch adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een brief aan de oprichter van de site, Julian Assange, en aan zijn advocaat. “De schending van de wet blijft bestaan zo lang Wikileaks de documenten in bezit heeft.”

Wikileaks was gisteravond niet toevallig ook het doelwit van een cyberaanval. De site meldde echter dat gedeelten van de documenten al waren doorgespeeld aan de kranten.

Maatregelen

Op de website van het Amerikaanse Departement of Defense meldt het Pentagon nu dat het de veiligheidsmaatregelen op de eigen netwerken zal aanscherpen. Het geeft ook een verklaring voor het gemak waarmee de vele lekken zijn kunnen ontstaan.

De diefstal van het materiaal is volgens het Pentagon terug te brengen tot de periode voor en na de terroristische aanvallen op 11 september 2001. Toen stelde een commissie dat de defensieagentschappen niet voldoende informatie uitwisselden. Die informatie-uitwisseling had 9/11 kunnen helpen voorkomen. Daarom werd werk gemaakt van een grotere openheid.

Die grotere interne openheid is, aldus nog de mededeling van het Pentagon, de verklaring waarom het gemakkelijker was voor mensen die binnen dat proces zitten om informatie te stelen. In augustus – toen waren er al heel wat belangrijke documenten gelekt – bestelde de Amerikaanse minister van Defensie Robert M. Gates een review over de informatie-uitwisseling.

Daaruit zijn een aantal maatregelen voortgekomen. Zo zou het bij bepaalde systemen onmogelijk gemaakt worden om informatie weg te schrijven op verwisselbare media. Ook zijn er strengere regels en beperkingen opgelegd bij het overdragen van informatie van beveiligde naar onbeveiligde systemen. Voorts heeft Defensie monitoringtechnologie geïmplementeerd die onder meer ook door creditcardbedrijven wordt gebruikt bij het controleren van het betalingsverkeer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content