Photoshop wordt twintig

Het succesvolle beeldbewerkingsprogramma Photoshop, eigendom van softwarereus Adobe, is vandaag exact twintig jaar oud.

Het succesvolle beeldbewerkingsprogramma Photoshop, eigendom van softwarereus Adobe, is vandaag exact twintig jaar oud.

Voor de echte roots van Photoshop moeten we zelfs terug tot 1987. Dat jaar ontwikkelde Thomas Knoll een pixel-imaging-programma genaamd Display. Dit was een eenvoudig programma om een afbeelding in grijswaarden weer te geven op een zwart-witmonitor. In samenwerking met zijn broer John Knoll begon Thomas met het toevoegen van functionaliteiten die het mogelijk maakten om digitale fotobestanden te bewerken. Het programma trok de aandacht van de grote spelers op de markt. Uiteindelijk besloot Adobe in 1988 de software op licentiebasis te gaan verkopen en noemde het Photoshop. De eerste versie kwam in 1990 op de markt.

“Twintig jaar geleden voorspelde Adobe dat het in de toekomst vijfhonderd exemplaren van Adobe Photoshop per maand zou verkopen”, zegt Thomas Knoll, maker van Adobe Photoshop, in een persbericht. “Je kunt nu wel stellen dat we deze verwachtingen hebben overtroffen!” In de afgelopen twintig jaar is Adobe Photoshop uitgegroeid van een relatief eenvoudig programma om afbeeldingen te bekijken en te bewerken, tot een populaire applicatie met meer dan tien miljoen gebruikers wereldwijd.

Het Photoshop-team zegt veel te danken te hebben aan zijn bètatestprogramma met actieve gebruikers die feedback geven. Dat heeft in de loop der jaren geholpen bij de ontwikkeling van features.

Voor de twintigste verjaardag van Photoshop worden tal van feestelijke initiatieven genomen, zoals een [speciale uitzending op Adobe TV] en een [evenement van Photoshop-gebruikers] in de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content