Pijnlijke fout in Google Maps: Witte Huis is ‘Nigger House’

© BELGA
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Wie ‘Nigger House’ of ‘Nigger King’ op Google Maps ingeeft, wordt naar het Witte Huis in Washington geleid. Wellicht is dit het werk van een (racistische) grappenmaker. Google heeft zich reeds bij Barack Obama en het Witte Huis verontschuldigd.

Het is The Washington Post die ontdekte dat je bij het Witte Huis uitkomt als je de termen ‘Nigger House’ of ‘Nigger King’ als zoektermen invoert in Google Maps.

‘Er duiken enkele ongepaste resultaten op in Google Maps. We verontschuldigen ons daarvoor’, aldus een woordvoerder van Google. ‘Onze teams werken aan een oplossing’, klonk het nog. Toch is de pijnlijke, racistische uitlating op het moment van schrijven nog altijd niet uit de digitale kaartendienst verwijderd.

Het is niet de eerste keer dat zoiets zich voordoet in Google Maps. Onlangs nog dook er ergens in Pakistan een afbeelding op van een Android-mascotte die op het Apple-logo aan het urineren was.

Daarvoor ging de grapjas hoogstwaarschijnlijk aan de slag met de Google Map Maker, een programma waarmee mensen Googles virtuele kaarten kunnen helpen aanvullen. Na dit voorval werd de Map Maker evenwel door Google gesloten. (MI)

Google past zoekalgoritme van Maps aan

Google gaat nu het zoekalgoritme van Maps aanpassen met code die eerder werd ontwikkeld voor Google Search, meldt Jen Fitzpatrick van Google in een blogpost.

Hij wijt het ontstaan van de misser aan het huidige algoritme van Google Maps, dat zoekresultaten aanpast op relevantie voor de gebruiker. Wanneer veel mensen opeens een ongepaste zoekterm vaak gebruiken in onlinediscussies rond een bepaalde locatie, kan dit tot onverwachte resultaten leiden in de zoekresultaten.

Met de aanpassing van het algoritme moeten dit soort problemen uit de wereld worden geholpen. Fitzpatrick zegt dat de aanpassing in stappen wordt uitgevoerd, en dat er ook daarna gewerkt blijft worden aan de verfijning van het systeem. (Aumatiseringgids.nl)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content