PingPing nu ook voor onlinebetalingen
PingPing, het platform voor mobiele microbetalingen van Belgacom, gaat ook gebruikt kunnen worden voor onlinebetalingen. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend op het ‘Broadband World Forum Europe’ in Parijs. Het proefproject rond contactloos betalen met behulp van een mobieltje, wordt intussen flink uitgebreid.
PingPing, het platform voor mobiele microbetalingen van Belgacom, gaat ook gebruikt kunnen worden voor onlinebetalingen. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend op het ‘Broadband World Forum Europe’ in Parijs. Het proefproject rond contactloos betalen met behulp van een mobieltje, wordt intussen flink uitgebreid.
PingPing werd eerder op het jaar geïntroduceerd als een soort van elektronische portefeuille gelinkt aan je gsm, waarmee kleine uitgaven betaald kunnen worden, in de supermarkt, of aan de drankautomaat. Op de achterkant van je toestel wordt een sticker geplakt met een NFC-tag, betalen gebeurt door het mobieltje even boven de reader te houden.
Intussen is PingPing klaar om ook internet-betalingen af te handelen. De klant zal kleine online-aankopen dus ook met zijn gsm kunnen betalen. Om de toepassing snel bij zo veel mogelijk webwinkels te introduceren, werkt Belgacom samen met Ogone, een Belgische integrator van betaaloplossingen die present tekent op zowat 90 procent van de e-commerce sites in ons land.
Handelaars kunnen binnenkort PingPing laten toevoegen aan de betalingsmogelijkheden die Ogone momenteel al aanbiedt (zoals Bancontact of Visa). Gebruikers met een account kunnen hun betaling vanaf dan in orde brengen met een sms’je. Per betaling wordt een commissie aangerekend die in de buurt ligt van wat er voor Proton-betalingen gevraagd wordt.
“Heel wat kleine online-aankopen gaan niet door omdat mensen de moeite niet nemen om hun betaalkaarten boven te halen”, zegt strategisch consultant Frederic Herzeele van Belgacom. “Terwijl je PingPing perfect zou kunnen gebruiken voor het betalen van digitale content zoals nieuwsartikels of muzieksongs.”
Het maximum ligt momenteel op 25 euro. Een PingPing-account kan opgeladen worden via een bankkaart (al is dat voorlopig enkel het geval voor Keytrade-klanten), of via maaltijdcheques die naar de rekening getransfereerd worden. Een andere mogelijkheid is een afhandeling via de Proximus-factuur. Abonnees van andere gsm-operatoren kunnen nog niet werken via hun gsm-rekening, maar Herzeele benadrukt dat er gesprekken lopen met Base en Mobistar. “We staan zeker open voor partnerships met andere operatoren en andere banken, want het is onze ambitie een ‘open ecosysteem’ te creëren dat aangedreven wordt door tientallen partners. Dat is nodig willen we PingPing naar de grote massa brengen.”
PartnershipsOverigens gaat Belgacom het proefproject ook in de echte wereld uitbreiden. Zesduizend personeelsleden van de operator zullen in een aantal winkels in de buurt van de twin-towers kunnen betalen met hun PingPing-gsm.
Daarnaast wordt het betalingsplatform getest in het universiteitsrestaurant van de VUB, en in Louvain-la-Neuve. “Een keten zoals Panos zou het systeem zelfs in het hele land kunnen introduceren”, besluit de consultant.
Ook parkeren via sms, of het kopen van een busticket, kan al via PingPing. Concreet betalen dagelijks al ruim 8.500 mensen een ticket met hun mobieltje. Bij De Lijn – de applicatie is nog beperkt tot Antwerpen en Gent – gaat het om 1.000 sms-tickets per dag. En binnenkort zullen ook betaalparkings in Antwerpen uitgerust worden met de sms-parkeermogelijkheid, ‘een heuse wereldprimeur’, aldus Belgacom.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier