Wat brengt Android 15 naar je telefoon?

Pieterjan Van Leemputten

Google heeft Android 15 officieel gelanceerd. De nieuwste versie maakt het onder meer lastiger voor telefoondieven, en laat je apps verbergen op je telefoon.

Theft Protection Lock

Met deze functie wordt je telefoon automatisch vergrendeld wanneer het aanvoelt dat iemand hem steelt. De functie Remote Lock laat je dan weer toe om je toestel van op afstand te vergrendelen. Extra goed nieuws is dat deze functie niet uniek is aan Android 15. De meeste toestellen met Android 10 of nieuwer zullen hem krijgen.

Er komt ook bijkomende beveiliging bij de instellingen die dieven graag als eerste wijzigen. Zoals het wijzigen van de simkaart(instellingen) of de optie om je toestel vanop afstand te lokaliseren.

Private Space

Android krijgt ook een geheime bewaarplek. In deze ‘digitale kluis’ kan je apps verbergen die enkel zichtbaar worden wanneer je die ruimte ontgrendeld. OnePlus-gebruikers kennen dat al want op die telefoons is er al jaren een gelijkaardige functie aanwezig.

Private Space lijkt daarmee bijzonder handig voor wiens telefoon soms door andere mensen wordt bekeken en bijvoorbeeld bepaalde dating apps of bank-apps wil verbergen voor een huisgenoot, vriend of partner.

Multitasking

Android krijgt een soort taakbalk. Specifiek dan op tablets of foldables wanneer je meerdere apps naast elkaar wil zetten om te multitasken, of wanneer je snel tussen bepaalde apps wil wisselen.

Satellietondersteuning

Android 15 krijgt ook ondersteuning voor satellietverbindingen voor carrier messaging apps (sms-diensten). Dat wil zeggen dat je toestel ook zonder wifi of mobiel signaal in beperkte mate berichten kan versturen.

Of dit effectief kan, zal voor een groot deel afhangen van je toestel zelf. Maar de aanpassing is wel een hint dat in de toekomst mogelijk meer merken satellietcommunicatie zullen ondersteunen. Vandaag kan dat al met de iPhone, maar vooral in de VS en Canada.

Tot slot is ook de foto-app verbeterd waardoor je smartphone betere foto’s kan nemen in slechte lichtomstandigheden. Externe camera-apps krijgen dan weer meer controle over de fysieke camera, waardoor ze onder meer de flits beter kunnen aansturen.

Wanneer komt het naar mijn toestel?

De moeilijke vraag bij Android is altijd wanneer een grote update naar jouw merk of toesteltype komt. Google rolt de update alvast uit naar de Pixel-apparaten, die het zelf op de markt brengt.

Bij merken zoals Samsung, Oppo, Motorola, of HMD is het uitrollen van die update in handen van de toestelmakers. Voor de meeste toestellen die nog OS-updates krijgen komt zo’n update meestal in de weken of maanden nadien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content