Ierland legt online veiligheidscode op aan techgiganten

© Getty Images/iStockphoto

De Ierse mediaregulator heeft een ‘online veiligheidscode’ voorgesteld waar techgiganten als Google, Facebook-moeder Meta en X zich aan moeten houden, op straffe van strenge boetes. De bedoeling is dat die bedrijven, die hun zetel om fiscale redenen in Ierland hebben gevestigd, strikter gaan toezien op de inhoud van hun platformen.

Vooral jonge gebruikers moeten volgens de Ierse waakhond beschermd worden tegen schadelijke online inhoud. Onder de nieuwe regels wordt het bijvoorbeeld verboden om content te plaatsen of te delen die intimideert, aanzet tot zelfdoding of eetstoornissen bevordert. Ook het aanzetten tot haat of geweld, terrorisme, kinderporno, racisme of vreemdelingenhaat is verboden.

Negen maanden de tijd

De platformen moeten ook bewijzen dat hun gebruikers de vereiste leeftijd hebben bereikt, en anderzijds ouderlijke controle mogelijk maken. ‘Een eigen verklaring zal niet voldoende zijn, dus simpelweg een vakje aanvinken om te bevestigen dat je achttien jaar of ouder bent, voldoet niet aan de eisen van de code’, aldus de waakhond.

De boete voor de techbedrijven kan oplopen tot tien procent van hun jaaromzet, of twintig miljoen euro. De veiligheidscode geldt vanaf volgende maand. Bedrijven krijgen wel negen maanden de tijd om zich technologisch in orde te stellen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content