Nieuwe versie van iOS laat EU-gebruikers toe de App Store te verwijderen

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Apple heeft zijn nieuwste versie van iOS aangekondigd: 18.2. Die bevat naast enkele nieuwigheden ook aanpassingen om te voldoen aan de Europese Digital Markets Act.

De Digital Markets Act (DMA) bevat onder meer regelgeving die grote spelers dwingt om alternatieven op hun platform toe te laten. Een en ander betekent dat Apple aanpassingen moest invoeren rond hoe de App Store en de Safari browser werken op de iPhone.

Specifiek zullen Europese iPhone- en iPadgebruikers in de nieuwe versie de App Store kunnen verwijderen. Ze zullen ook Safari en enkele andere standaard-apps kunnen deleten. Veel standaard apps, zoals de rekenmachine, kalender, muziekspeler en notitie-app, kan je al vervangen, maar Apple breidt de lijst dus uit. Opvallend is dat alleen EU-gebuikers de apps in die uitgebreide lijst kunnen verwijderen. Het gaat dan onder meer om de App Store, omdat de DMA voorschrijft dat Apple alternatieve marktplaatsen moet toelaten.

Nog nieuw in iOS18.2 is een menu dat het makkelijker moet maken om zelf je standaard-apps te kiezen. Zo zal je een standaard mailprogramma, berichtenprogramma, password manager, browser en toetsenbordapp kunnen kiezen. iOS 18.2 is momenteel beschikbaar in beta, en alleen voor toestellen die compatibel zijn met Apple Intelligence, de nieuwe AI-helper van het bedrijf. De update zou tegen december breed worden uitgerold.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content