Windows update kan dual boot Linux stukmaken

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

De maandelijkse update van Windows voor augustus kan in sommige gevallen problemen geven op Linux-systemen waar Windows in dual boot wordt geladen.

Het probleem wordt gemeld door Bleepingcomputer, dat ontdekte dat verschillende gebruikers klagen over het probleem wanneer ze op een systeem dual boot gebruiken. Daarbij kan zowel Windows als Linux worden gebruikt.

Concreet gaat het over de Secure Boot Advanced Targeting (SBAT) update die Linux bootloaders blokkeert als die niet gepatcht zijn tegen de CVE-2022-2601 GRUB2 Secure Boot bypass kwetsbaarheid. Daarbij zou Microsoft gezegd hebben dat het dual boot systemen niet zou treffen, maar dat blijkt in praktijk niet altijd te kloppen.

Sommige gebruikers krijgen sinds de update de foutmelding ‘Verifying shim SBAT data failed: Security Policy Violation. Something has gone seriously wrong: SBAT self-check failed: Security Policy Violation’, in uitzonderlijke gevallen sluit het systeem zichzelf ook af. Het probleem komt onder meer bij gebruikers met Ubuntu en Linux Mint voor, maar lang niet bij iedereen.

Bleeping Computer meldt dat het soms kan helpen om de Windows installatie te verwijderen en de secure boot optie naar de fabrieksinstellingen te herstellen. Een formele oplossing voor het probleem is er nog niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content