Amerikaanse staten klagen Meta aan om psychische schade bij jongeren

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Meer dan twintig staten in de Verenigde Staten hebben Meta, het bedrijf achter onder meer Facebook en Instagram, aangeklaagd. De staten vinden dat Facebook en Instagram jonge gebruikers uitbuiten voor winst en hen schadelijke content laten zien.

Meta negeert volgens de staten de negatieve gevolgen van beide socialemediakanalen, met als doel meer winst te maken, luidt het in de klacht. ‘Meta heeft krachtige technologie gebruikt om jongeren en tieners te verleiden, te betrekken en uiteindelijk te strikken’, staat in de klacht. De zaak is ingediend bij een federale rechtbank in de staat Californië.

Bedrijven achter sociale media hebben inmiddels honderden rechtszaken tegen zich lopen waarin ze verantwoordelijk worden gehouden voor mentale problemen, zoals depressie, slaapproblemen en eetstoornissen, onder jongvolwassen gebruikers vanwege een verslaving aan sociale media. Naast Meta lopen rechtszaken tegen TikTok, Google en Snap, de moeder van Snapchat.

Meta zegt ontgoocheld te zijn in de stap en wijst erop dat het jonge gebruikers net ondersteunt en tieners online wil beschermen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content