Europa roept X op het matje: misleidend en niet transparant

© Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

De Europese Commissie komt met een voorlopig standpunt over X, vroeger bekend als Twitter. Daarin haalt het drie punten aan waarbij het bedrijf de DSA schendt. X mag zich nu verdedigen voor het tot een finale conclusie komt.

Volgens Europa zijn de blauwe vinkjes voor ‘geverifieerde accounts’ een probleem: het ‘misleidt gebruikers, gezien eender wie abonnee kan worden en zo’n ‘geverifiëerd’ status kan krijgen,’ Zegt de Commissie. Dat maakt dat gebruikers moeilijker geïnformeerde keuzes kunnen maken over de echtheid van accounts waar ze dingen van lezen of mee interageren.

Tot enkele jaren geleden kon je een blauw vinkje krijgen en later aanvragen als je enige bekendheid had. Het moest er voor zorgen dat je politici of bekendheden makkelijker kon herkennen ten opzichte van imitatieaccounts. Na de overname door Elon Musk veranderde het systeem. De vinkjes bestaan nog en worden sporadisch toegekend. Maar tegelijk kan eender wie een abonnement neemt, zich als ‘geverifiëerd’ identificeren. Het heeft bijgevolg geen enkele waarde voor de echtheid, maar dat is niet altijd duidelijk voor gebruikers.

Advertenties & wetenschappers

Een tweede pijnpunt is dat X niet transparant is rond de advertenties op het platform. De database van advertenties is niet te doorzoeken en is onbetrouwbaar. Ook zijn er obstakels die het geheel ontransparant maken waardoor toezicht en het bestuderen van risico’s rond reclame op het platform onbetrouwbaar wordt.

Als laatste overtreding wijst de Commissie naar de beperkte toegang die onderzoekers krijgen. Toen X de API’s betalend maakte, werd gezegd dat erkende onderzoekers nog steeds toegang zouden krijgen tot data voor onderzoeksdoeleinden. Dat is vandaag niet het geval. Volgens Europa worden wetenschappers zo gedwongen om onderzoek te laten vallen, of hoge vergoedingen te betalen.

Wat zijn de gevolgen?

X wordt geviseerd omdat het een Very Large Online Platform (VLOP) is. Dat wil zeggen dat het meer dan 45 miljoen actieve maandelijkse gebruikers heeft en die spelers. Europa heeft zo een twintigtal platformen aangeduid. Ook tegen TikTok, AliExpress en Meta lopen intussen procedures.

De voorlopige bevindingen zijn nog geen veroordeling of definitieve vaststelling. Maar het is wel een voorbode. X kan zich nu verdedigen en antwoord geven op de bezorgdheden van Europa. Mogelijk wil dat zeggen dat het zich alsnog schikt, of kan wijzen op andere zaken die de vaststellingen wat nuanceren.

Maar als de Commissie nadien voet bij stuk houdt, riskeert X een boete die kan oplopen tot zes procent van haar wereldwijde omzet. Ook een verscherpt toezicht kan daarbij een van de maatregelen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content