Half miljoen euro compensatie voor ontslagen Ierse Twitter-werknemer

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Sociaal medium X moet een voormalige Ierse werknemer ruim een half miljoen euro betalen. De man weigerde akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden die Musk na de overname van Twitter (nu X) oplegde.

De man in kwestie, Gary Rooney, trok daarop naar de Work Relations Commission en krijgt nu grotendeels gelijk volgens verschillende media waaronder The Irish Times.

Daarom moet Twitter (intussen omgedoopt tot X) de man 550.000 euro vergoeding geven. De man had al een compensatievergoeding van 369.937 euro, maar krijgt nu meer toegewezen op basis van toekomstige gemiste inkomsten. Een bijkomende claim rond bonussen was onvoldoende onderbouwd, stelt de WRC.

Rooney was een senior executive die toen al negen jaar voor Twitter in Ierland werkte. Hij kreeg in november 2022 net zoals 270 andere Ierse werknemers een mail namens Elon Musk. Aanleiding was de overname van Twitter door Musk, waarbij hij eiste dat werknemers voortaan lange intensieve uren moesten kloppen en alleen uitzonderlijke presteerders welkom waren.

In die mail moesten werknemers een vakje aanvinken waarin ze akkoord gingen met niet verduidelijkte nieuwe verloningen en werkomstandigheden. Werknemers hadden 24 uur de tijd om te antwoorden, anders werden ze door Twitter aanzien als mensen die hun ontslag zouden geven, met drie maanden loonsbehoud.

Twitter/X argumenteerde in de zaak dat Rooney een bewuste keuze maakte in een duidelijke mail. Dat de mail met onverduidelijkte loonsvoorwaarden een loonsvermindering zou inhouden, weerlegt het bedrijf tegenover de WRC. Volgens de verhoren van de WRC zijn hun verloning en taken nadien niet noemenswaardig veranderd.

Poging tot vrijwillig ontslag

Twitter stelt dat de man quasi vrijwillig ontslag nam door in de bewuste mail het vakje niet aan te vinken. De WRC volgt die argumentatie niet en stelt dat het ontslag van Rooney oneerlijk was omdat er geen basis was om de werkovereenkomst stop te zetten. Ook ziet de commissie het als een poging om mensen akkoord te laten gaan met nieuwe werkomstandigheden of hen naar vrijwillig ontslag te sturen.

De zaak leert ons ook dat van de 270 Ierse werknemers er 235 akkoord zijn gegaan met de nieuwe voorwaarden. Of er onder de overige 35 ‘weigeraars’ ook zaken lopen is niet duidelijk. Maar de kans is groot dat de ontslagronde bij Twitter het bedrijf alsnog extra geld zal kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content