Meta: ‘Uitsluitend publieke posts worden gebruikt voor AI-training’

Een publieke selfie op Facebook of Instagram wordt binnenkort gevoed aan de AI-training van Meta. © Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Ruim twee weken nadat Meta probeert je goedkeuring te krijgen om profieldata voor hun AI-training te gebruiken, geeft het bedrijf iets meer uitleg. Het voornaamste argument daarbij is dat Meta transparanter is dan de concurrentie.

Eind mei schreef Data News al dat Facebook via een pop-up gebruikers in Europa informeert over de plannen om hun profieldata, waaronder posts en foto’s, te gebruiken om hun AI-modellen op te trainen. Je kan je verzetten, maar dan moet je dat zelf actief doen via een formulier, maar wie de melding wegklikt, mag zelf gaan zoeken hoe dat te stoppen valt.

Wie zich alsnog wil verzetten om zijn of haar publieke foto’s en berichten te laten gebruiken voor AI van Meta, kan via dit formulier dat bezwaar indienen.

Europese input belangrijk

Intussen geeft Meta in een blogpost meer informatie over die plannen. Al is het vooral een reeks argumenten waarom we dat niet zo erg horen te vinden. Zo zegt het bedrijf dat die Europese input nodig is om hun AI kennis te laten maken met Europese talen, culturele referenties en andere lokale eigenschappen.

‘We geloven dat Europeanen slecht bediend zullen worden door AI modellen die niet geïnformeerd zijn over de Europese rijke culturele, maatschappelijke en historische bijdragen.’ Klinkt het in de blogpost.

Wat wel wordt verduidelijkt is dat enkel publieke posts, inclusief foto’s, van Facebook en Instagram worden gebruikt. Chatberichten waren sowieso al expliciet niet opgenomen, maar nu is ook duidelijker dat wat iemand post, enkel zichtbaar voor Facebookvrienden, daar in principe niet bijhoort.

‘Beter dan Google en OpenAI’

Verder argumenteert Meta dat ook Google en OpenAI die data verzamelt, maar dat Meda hetzelfde doet en daar transparanter over is en gebruikers meer controle geeft om zich te verzetten. Dat valt met een korrel zout te nemen, want je moet ook argumenteren waarom je niet wil dat je gegevens gebruikt worden. Al weet Data News intussen uit ervaring dat het volstaat om te zeggen dat je niet wil. Echte argumenten zijn niet nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content