Meta mag AI niet trainen met Braziliaanse data

© Getty Images
Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Meta mag zijn AI-algoritme niet trainen met data van Braziliaanse burgers. Dat heeft de databeschermingsauthoriteit van dat land beslist.

Vorige maand meldde Meta in een update van haar privacybeleid dat het bedrijf ook gebruikersdata zou inzetten voor de training van zijn AI-model. De ingreep van de Braziliaanse databeschermingsauthoriteit (ANPD) wordt gezien als een ‘preventieve maatregel’ hiertegen. Brazilianen zijn bij de grootste groepen op Facebook.

De ANPD verwerpt de juridische inschatting van het moederbedrijf van Facebook dat het verwerken van die data in haar legitiem belang zou zijn. ‘Een dergelijke hypothese kan niet gebruikt worden wat het verwerken van gevoelige persoonlijke informatie betreft’, oordeelde de dienst, die ook protesteert tegen de onduidelijke manier waarop Meta zijn privacybeleid verandert, de vele beperkingen op gebruikersrechten die het hanteert, en hoe het data van minderjarigen verwerkt ‘zonder de nodige veiligheidsmaatregelen’.

Meta is het niet eens met die inschatting, laat een woordvoerder aan The Register weten. ‘We zijn niet de enigen die AI-training in zijn diensten opneemt, en we zijn er opener over dan veel van onze concurrenten die publieke toestemming gebruiken om hun modellen en producten te trainen. Onze benadering ligt in lijn met de privacywetgeving en regels in Brazilië.’

Meta moest vorige maand ook al ingaan op een gelijkaardig Europees verzoek om geen data te verwerken voor de training van zijn AI.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content