Telegram gaat sneller data overdragen aan de overheid  

Telegram-CEO Pavel Durov. © Manuel Blondeau/AOP.Press/Corbis (Photo by AOP.Press/Corbis via Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Telegram heeft zijn regels aangepast en gaat meer samenwerken met gerechtelijke autoriteiten. Dat zegt oprichter en CEO Pavel Durov.

Telegram gaat vanaf nu IP-adressen en mobiele telefoonnummers overhandigen van criminele verdachten, als gerechtelijke autoriteiten daar naar vragen. Dat kondigt Durov aan op zijn Telegram-kanaal. Het is een opvallende verandering, omdat Telegram er altijd erg trots op was dat het nooit inging op gerechtelijke verzoeken over persoonsgegevens.

De berichtendienst, die werd opgericht in 2013, heeft zich er vanaf het begin toe verbonden nooit informatie over zijn gebruikers vrij te geven. Alleen als een gebruiker door de rechtbank werd beschuldigd van ‘terroristische activiteiten’ zou Telegram informatie vrijgeven. Maar dat is nu dus veranderd. IP-data kan nu ook worden overhandigd aan autoriteiten als een gebruiker een verdachte is in een criminele zaak.

Gearresteerd in Frankrijk

Een en ander lijkt het gevolg te zijn van de arrestatie van Durov. De Russisch-Franse oprichter van Telegram werd eind augustus in Frankrijk gearresteerd en aangeklaagd wegens talrijke misdrijven die verband hielden met zijn berichtentoepassing. Het is hem verboden het Franse grondgebied te verlaten. In een lang bericht op zijn platform begin september vond de 39-jarige miljardair het nog ‘verrassend’ om verantwoordelijk te worden gehouden voor inhoud die door andere mensen werd gepubliceerd.

Ondertussen lijkt hij wel aan een grote schoonmaak op het medium te zijn begonnen. Hij beloofde onder meer om sterkere moderatie toe te passen. Naast de nieuwe privacyregels lijkt Telegram ook een aantal kanalen uit de algemene zoekfunctie te hebben gehaald. Via die kanalen konden gebruikers online illegale producten kopen. Durov zegt met de maatregelen criminelen te willen ontmoedigen. ‘We gaan een paar kwaadaardige gebruikers niet toelaten om de integriteit van ons platform in gevaar te brengen voor bijna een miljard gebruikers’, zo schrijft hij nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content