
Studie: smartphone kan ook positieve invloed hebben op kinderen
De Universiteit van Zuid-Florida komt met een verrassend onderzoek op de proppen. Kinderen met een smartphone zouden zich vaker goed voelen over zichzelf dan kinderen zonder. Sociale media zouden dan weer angst- en slaapproblemen in de hand werken.
De opvatting dat smartphones enkel maar nadelige gevolgen hebben voor kinderen krijgt tegengewicht vanuit de Universiteit van Zuid-Florida. In een bevraging van ruim 1.500 jongeren tussen elf en dertien jaar oud, bleken diegenen mét een smartphone zich over het algemeen beter te voelen over zichzelf en minder symptomen van depressie te vertonen dan kinderen zonder telefoon. Die gaven vaker aan – op sommige specifieke vragen zelfs bijna 50 procent meer dan kinderen met – dat ze gecyberpest werden. Met de stelling ‘het leven voelt vaak zinloos’ stemden de smartphoneloze kinderen ook fequenter in (26 procent) dan kinderen met smartphone (18 procent).
Socialer én sportiever
Volgens het onderzoek brengen ‘smartphone kids’ over het algemeen meer tijd door met vrienden. Fervente socialemediagebruikers blijken zelfs vaker te sporten dan kinderen die niet elke dag actief zijn op sociale netwerken (50 procent tegenover 31 procent).
Hoofdonderzoeker van het project en voorzitter van het vak media-ethiek aan de USF, Justin D. Martin, zag deze uitkomst niet aankomen. ‘We begonnen deze studie met de verwachting hetzelfde te vinden als veel andere onderzoeken: dat smartphonebezit schadelijk is voor kinderen.’
Opvallend: kinderen uit rijkere gezinnen bezitten minder vaak een smartphone dan kinderen uit gezinnen met een lager inkomen. Het inkomen van de ouders is hier dus geen bepalende factor. Al spreekt het onderzoek niet enkel in het voordeel van de smartphone. Kinderen die vaak posten op sociale media hebben volgens het onderzoek twee keer zoveel kans op symptomen van angst- en slaapproblemen in vergelijking met kinderen die zelden of nooit iets plaatsen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier