Google laat gebruikers passkeys synchroniseren over verschillende toestellen

© Google
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Google-gebruikers konden hun passkeys (of wachtwoordsleutels) al veilig bewaren in de Password Manager van hun Android-toestel. De techreus breidt de mogelijkheid nu uit naar desktopcomputers met andere besturingssystemen.

Passkeys zijn veiliger dan wachtwoorden en eenvoudiger in het gebruik. Je kunt je vingerafdruk, gezicht of schermvergrendeling gebruiken om je veilig aan te melden bij apps en websites (zie ook het kaderstukje onderaan). Helemaal onmogelijk was het niet om passkeys uit de Google Password Manager te gebruiken op andere apparaten, maar dan moest je steeds een QR-code scannen met je Android-apparaat.

ChromeOS

Een nieuwe update die momenteel uitgerold wordt, maakt het makkelijker om passkeys te gebruiken. Je kan ze voortaan namelijk ook opslaan in de Google Password Manager vanuit Windows, macOS en Linux. Er is ook ondersteuning voor ChromeOS op komst, al is die wel al beschikbaar in een bètaversie.

Wat is een passkey precies?

Een passkey laat je bijvoorbeeld toe om met je vingerafdruk of een hardwaresleutel in te loggen, en niet via je wachtwoord. Het idee is dat de passkey een veiliger alternatief vormt voor wachtwoorden, die steeds makkelijker te kraken zijn. Afhankelijk van de implementatie kunnen ze ook een beter alternatief vormen voor tweestapsverificatie of wachtwoordbeheerders. Passkeys synchroniseren je authenticatie over verschillende toestellen heen via de cloud. Ze gebruiken daarvoor cryptografische sleutelparen, waardoor je met dezelfde biometrische gegevens op websites en apps kunt inloggen die je nu gebruikt voor bijvoorbeeld je smartphone.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content