Google Translate voegt 110 talen toe

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Google Translate breidt haar vertaaltoepassing stevig uit. Daardoor worden er 110 talen toegevoegd. Volgens het bedrijf worden die samen gesproken door acht procent van de wereldbevolking.

Translate ondersteunt in totaal nu 243 talen. De grootste en minder complexe talen worden al lange tijd ondersteund, denk daarbij aan Spaans, Portugees, Mandarijns of Engels. Ook het Nederlands en Frans zitten al jaren ingebakken in de vertaaldienst van Google.

Google heeft sinds 2022 de ambitie om duizend talen te ondersteunen. Het doet dat niet handmatig. Veel van het zware werk wordt gedaan door haar PaLM 2 taalmodel, waardoor het nu haar grootste uitbreiding ooit doorvoert.

Een kwart van de nieuwe talen komen uit Afrika. Enkele nieuwe talen die Google nu spreekt zijn Afar, een taal die onder meer in Djibouti, Eritrea en Ethiopië wordt gesproken. Kantonees, een variant van de Chinese taal die soms overlapt met Mandarijns. Punjabi (Pakistan) en Tamazigh (Amazigh of Berbers), een taal die Berbers in Noord-Afrika spreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content