Sonos rolt update uit die gesloopte oude functies herstelt

© Sonos
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Bij de lancering van Sonos’ compleet vernieuwde app ging het begin mei pijnlijk mis. Snufjes waar gebruikers van het multiroom-muzieksysteem zo van hielden, waren plots verdwenen of werkten niet langer zoals het hoorde. Zopas rolde Sonos een nieuwe update uit die een aantal van de meest kritieke problemen oplost.

De voorbije weken loste Sonos al verschillende kleine updates om enkele issues aan te pakken. Zo keerde de slaaptimer terug, en kan je intussen ook weer nieuwe alarmen instellen. De nieuwste software pakt eindelijk ook de problemen met betrekking tot de lokale muziekbibliotheek aan. Dat is de collectie songs die de gebruiker op een NAS (network attached storage) heeft geparkeerd.

Afspeellijsten en wachtrijen

Sinds de beruchte update van mei was die bibliotheek niet langer toegankelijk, en was het ineens ook niet meer mogelijk om een nieuwe aan te maken. Dit tot groot ongenoegen van de Sonos-community: niet alleen omdat er jaren van verwoed verzamelwerk in zo’n bibliotheek is gekropen, maar ook omdat die eigen collectie (dankzij de hogere resolutie) vaak vele malen beter klinkt dan een basic-abonnement bij een streamingdienst. De update die Sonos sinds maandagmiddag verspreidt past daar een mouw aan, en herstelt tegelijk de zoekfunctie voor de lokale muziekcollectie.

De update omvat daarnaast ook nog een duidelijkere volumeregeling, betere meldingen voor firmware-updates en verbeterde compressie-instellingen. Wat we wel nog missen, zijn de functies om afspeellijsten en wachtrijen te bewerken. Die keren in augustus terug, belooft Sonos, samen met de mogelijkheid om een Sonos S2-systeem te downgraden naar een S1-configuratie.

De jongste Sonos-software wordt sinds 22 juli uitgerold, maar het kan een tijdje duren voordat alle systemen zijn bijgewerkt.

Review: Sonos Ace – Zit vroeg of laat als gegoten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content