Microsoft brengt Windows Server 2025 uit
Na een klein jaar in preview is Windows Server 2025 voortaan algemeen beschikbaar. De nieuwe versie komt onder meer met betere prestaties voor NVMe en uitgebreidere Active Directory.
Server 2025 is de opvolger van Windows Server 2022, maar kan als een soort uitgebreide upgrade worden gezien. Zo kan je ook upgraden vanaf oudere versies (tot Server 2012 R2) naar het huidige besturingssysteem. De nieuwste versie draait op bijna elke 64 bit processor zo lang die minimaal op 1,4 GHz draait. Wel is er ondersteuning nodig voor de Popcnt en sse4.2 instructie. Zaken als TPM en Secure Boot zijn slechts voor specifieke functies nodig.
Nieuw in Server 2025 is dat Microsoft tot 70 procent betere prestaties voor NVMe-opslag belooft. Ook Active Directory moet voortaan beter werken in zeer grote omgevingen. Voortaan kan je daar tot 32.000 pagina’s gebruiken, komende van achtduizend.
2.048 virtuele machines
Wie meerdere virtuele machines één grafische kaart wil laten gebruiken kan dat voortaan met GPU partitioning, waardoor elke VM een stukje van de grafische rekenkracht krijgt.
Voor Hyper-V, de virtualisatieomgeving van Microsoft, kan je in Server 2025 voortaan 2.048 virtuele CPU’s en tot 240 terabyte aan geheugen toewijzen. De hosts van die Hyper-V omgevingen kunnen tot 4 petabyte geheugen bevatten. Al is dit uiteraard vooral bedoeld voor datacenters, iets minder voor de thuisserver op zolder.
Server 2025 heeft volgens Microsoft meer opties rond security. Met functies als SMB over QUIC moet het dan weer mogelijk worden om veilig bestanden op je server te delen met onbetrouwbare omgevingen, zoals het volledige internet.
Exit WordPad
Met de komst van de nieuwe versie verdwijnen ook een paar zaken. Onder meer WordPad en de SMTP service zijn niet langer terug te vinden in Server 2025. Ook Windows PowerShell 2.0 engine verdwijnt waardoor gebruikers best naar PowerShell 5 of nieuwer overstappen.
Tot slot komt Server 2025 met hotpatching, waardoor het toestel (of de virtuele machine) minder vaak offline moet gaan. Microsoft zegt ook dat het het updateproces meer gestroomlijnd heeft.
Windows Server 2025 zal tot oktober 2029 nieuwe functies blijven krijgen. De beveiligingsupdates zijn verzekerd tot oktober 2034, waardoor je het server besturingssysteem in principe de komende tien jaar zal kunnen gebruiken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier