Windows 10 wordt stuk duurder vanaf 2026

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

De ondersteuning voor Windows 10 loopt eind volgend jaar af. Bedrijven die het besturingssysteem toch willen blijven gebruiken betalen daar stevig voor bij.

Zoals elke versie van Windows stopt de ondersteuning na enkele jaren. Voor Windows 10 is dat op 14 oktober 2025. Op dat moment werkt Windows 10 nog steeds, maar komen er geen beveiligingsupdates meer, waardoor het systeem geleidelijk aan onveiliger wordt.

Maar bedrijven die toch nog even willen vasthouden aan Windows 10 kunnen dat, tegen een zekere prijs. Microsoft heeft daarvoor de Extended Security Updates of ESU in het leven geroepen. Vaak voor bedrijven die systemen hebben die (nog) niet draaien op de volgende versie, of voor wie nog niet klaar is met de migratie naar die opvolger.

Deze week maakt Microsoft bekend hoeveel je betaalt en dat is niet min: Het eerste jaar betaal je 61 dollar per toestel, dat bedrag verdubbelt elk jaar tot drie jaar lang. Wie update management via tools zoals Intune doet, krijgt wel korting en betaalt in het eerste jaar 45 dollar. Prijzen in euro worden niet gegeven, maar volgens Microsoft zal dat volgende wisselkoers zijn op het moment dat ESU van start gaat.

Klanten uit het onderwijs krijgen wel een gunsttarief van 1 dollar (en 2 en 4 dollar voor het tweede en derde jaar) per jaar per toestel. Geen overbodige luxe, want Windows 11 heeft ook strengere hardware-eisen, waardoor sommige gebruikers bij een upgrade ook een nieuw toestel nodig zullen hebben.

10 jaar in omloop

Windows 10 kwam uit op 29 juli 2015 en zal in totaal dus iets meer dan tien jaar bestaan hebben. Dat is lang, maar tegelijk korter dan gepland. Aanvankelijk werd Windows 10 immers gepromoot als ‘de laatste versie van Windows’, een editie die continu zou blijven evolueren, die je aanvankelijk gratis kon installeren en zo voor altijd kon blijven gebruiken.

Dat bleek vooral marketingpraat van een bedrijf dat gebruikers zo snel mogelijk van Windows Windows 8, 8.1 en het toen nog populaire Windows 7 wou wegkrijgen. Op 5 oktober 2021 verscheen immers Windows 11 dat de laatste jaren ook heel wat nieuwe functies krijgt niet naar die Windows 10 komen. Net zoals de stevige prijs van ESU zijn dat middelen om gebruikers toch maar te laten overstappen naar Windows 11, en vermoedelijk binnen enkele jaren naar Windows 12.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content