Windows 11 maakt je Android-smartphone zichtbaar in Verkenner

De Link to Windows-app. © Microsoft
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Wie snel honderden foto’s, video’s of andere bestanden van zijn Android-telefoon naar een pc wil overhevelen, deed dat tot nu toe waarschijnlijk met de tool Android File Transfer. Sinds deze week lukt dit echter gewoon vanuit Windows Verkenner, en het werkt bovendien nog draadloos ook.

De nieuwe functie maakt deel uit van een update voor deelnemers aan het Windows Insider-programma, waarmee je gratis toegang krijgt tot de nieuwste preview-versies van het besturingssysteem. Je kan de Insiders-update desgewenst activeren via de instellingen van Windows 11. Later zal de de ondersteuning van Android-telefoons ongetwijfeld ook toegevoegd worden aan de algemene Windows 11-versie, maar de timing daarvan geeft Microsoft niet vrij.

Android-toestellen duiken na de update keurig op in Windows Verkenner. © Microsoft

Nieuwe prullenbak

Na het installeren van de update heb je vanaf je computer draadloos toegang tot alle bestanden en folders op je Android-apparaat, inclusief je bewaarde media. Je kan ze via Verkenner openen of bekijken, hernoemen, verplaatsen en – minstens zo belangrijk – kopiëren naar je Windows-pc.

Files verwijderen kan ook; deze bestanden worden dan verplaatst naar een nieuwe ‘prullenbak’ op de telefoon, waar ze nog vijf dagen lang worden bewaard. In de toekomst zal Microsoft die termijn nog verlengen naar dertig dagen.

Behalve dat je deelnemer moet zijn aan een van de Windows Insider-programma’s, zijn er nog een paar vereisten waaraan je dient te voldoen. Zo werkt de nieuwigheid uitsluitend op smartphones met tenminste Android 11 als besturingssysteem, en moet op je telefoon ook een recente bètaversie geïnstalleerd zijn van de app Link to Windows (versie 1.24071 of hoger).

© Microsoft

Om de functie op Windows 11 te activeren ga je achtereenvolgens naar Instellingen, Bluetooth en apparaten, Mobile Devices en Manage Devices. Daar vind je dan een schakelaar om de telefoon (on)zichtbaar te maken in Windows Verkenner. Ontbreekt die mogelijkheid, dan betekent dit dat de functie voor jou nog niet beschikbaar is. Zoals gebruikelijk bij dit soort updates kan het enkele dagen duren voordat de software wereldwijd is uitgerold.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content