Windows 11 voert shortcut in om programma’s af te sluiten

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Windows 11 heeft nu een functie die je taken laat afsluiten zonder via de Task Manager te gaan. Je zal de functie wel zelf eerst moeten aanzetten.

Wie al eens last heeft van vastlopende programma’s is waarschijnlijk al intiem bekend met de Task Manager in Windows. Een nieuwe Windows 11-update laat je echter programma’s afsluiten zonder omweg.

De traditionele methode om vastgelopen programma’s uit te zetten op Windows-systemen is via Ctrl+Shift+Escape, waarmee je de Taakbeheerder opent. Daar ga je dan zoeken naar het programma dat problemen oplevert om het uit te zetten.

In de nieuwe versie van Windows 11 kan dat echter makkelijker. Je moet de functie wel eerst aanzetten. In de Instellingen (Win+I) ga je daarvoor naar Systeem. In de sectie ‘Voor ontwikkelaars’ (‘For developers’ in de Engelstalige versie die wij gebruiken) vind je dan een knop die je End Task laat aanzetten.

Vanaf nu kan je rechtsklikken op een vastgelopen programma in de taakbalk en vind je de nieuwe functie in het menu. Net als bij de traditionele methode is het natuurlijk niet gegarandeerd dat je een zwaar vastgelopen programma ook meteen zal kunnen stoppen. Zeker voor grote programma’s die veel geheugen innemen kan dat lastig zijn. Voordeel is wel dat je nu wat stappen spaart, voordat je besluit de hele handel opnieuw op te starten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content