Politiek struikelblok voor nieuw stemsysteem
“Het ziet er niet goed uit.” Dat is de conclusie die bij verschillende bronnen wordt getrokken over de invoering van het nieuwe stemsysteem. Het probleem is deze keer niet zozeer technisch van aard, maar politiek-budgettair. Dan moet met name gekeken worden naar de nieuwe federale regering. De vorige federale regering had zich akkoord verklaard met een financiële bijdrage van 20 procent van de totale som, of ongeveer 8 miljoen euro, zo schreef De Tijd op 24 december al. De rest is voor rekening van Vlaanderen en Brussel. Maar ten tijde van dat artikel bleek al dat er onduidelijkheid heerste over de bereidheid van de federale regering om die som alsnog bij te passen.
“Het ziet er niet goed uit.” Dat is de conclusie die bij verschillende bronnen wordt getrokken over de invoering van het nieuwe stemsysteem.
Het probleem is deze keer niet zozeer technisch van aard, maar politiek-budgettair. Dan moet met name gekeken worden naar de nieuwe federale regering. De vorige federale regering had zich akkoord verklaard met een financiële bijdrage van 20 procent van de totale som, of ongeveer 8 miljoen euro, zo schreef De Tijd op 24 december al. De rest is voor rekening van Vlaanderen en Brussel. Maar ten tijde van dat artikel bleek al dat er onduidelijkheid heerste over de bereidheid van de federale regering om die som alsnog bij te passen.
Nochtans zag het er,na maanden van kopzorgen over het prototype, even goed uit voor het project van het nieuwe stemsysteem. Begin december lanceerde het kabinet van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois zelfs verrassend een opgetogen persbericht over de toekomst van het project. “Alle Vlaamse steden en gemeenten met meer dan 25.000 inwoners en alle gemeenten waar voorheen al elektronisch gestemd werd, zullen, als alles goed verloopt, stemmen met het nieuwe systeem”, klonk het.
“Wij hebben toen onmiddellijk een brief naar minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet gestuurd”, vertelt Peter Buysrogge, woordvoerder van Bourgeois. “We hebben haar gevraagd om spoedig een beslissing op federaal niveau te nemen om geen vertraging in het productieproces op te lopen. Sindsdien hebben we niks meer gehoord.”
Die stilte is zorgwekkend. Het was al geruime tijd duidelijk dat er tegen 31 december een beslissing nodig was over de uiteindelijke bestelling bij leverancier Smartmatic-Steria, om de roll-out naar de gemeenten realistisch te houden. Maar nog steeds is bij de federale regering niets beslist, schrijft De Standaard vandaag. Mogelijk is dat gewoon een kleine budgettaire kwestie, maar daarover heerst weinig optimisme in het Vlaamse kamp. Conclusie: de kans wordt groot dat de potlood- en papierverkopers zich aan een grote aanbesteding mogen verwachten…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier