Proefproject met 2D barcodes voor identificatie van geneesmiddelen
Siemens, SAP en de Europese Federatie van de Farmaceutische Industrie (EFPIA) hebben een proefproject met 2D-barcodes gelanceerd voor het identificeren van geneesmiddelen.
Siemens, SAP en de Europese Federatie van de Farmaceutische Industrie (EFPIA) hebben een proefproject met 2D-barcodes gelanceerd voor het identificeren van geneesmiddelen.
Steeds vaker duiken er in Europa illegale kopieën op van populaire medicijnen. Dat is niet alleen slecht voor de farmasector, maar ook voor de patiënt wiens gezondheid gevaar loopt.
Daarom heeft de Europese Federatie van de Farmaceutische Industrie (EFPIA) in Zweden een project gelanceerd met 2D-barcodes, dat geneesmiddelen een uniek identificatienummer toekent waardoor namaakproducten in principe meteen door de mand vallen.
Bedoeling is dat producenten de 2D datamatrix-barcodes op hun verpakkingen drukken. Na scanning in de apotheek wordt er via een online verificatiesysteem gecontroleerd of de verpakking met dat serienummer überhaupt bestaat, en niet eerder werd afgeleverd.
Siemens IT Solutions and Services en SAP Belgium sloegen de handen in elkaar voor het project. Zo omvat het verificatiesysteem onder meer een centrale server waarop SAP-software draait (SAP object event repository), en is Siemens verantwoordelijk voor het end-to-end projectbeheer en de integratie van de informatie-interfaces tussen apothekers en producenten.
De EFPIA wil met deze oefening niet alleen aantonen dat 2D barcodes bruikbaar zijn in een productieomgeving, maar ook een gestandaardiseerde codering- en identificatieoplossing voor de Europese farmasector introduceren. Indien de proef slaagt, zal de lobbyorganisatie er alles aan doen om de oplossing geïmplementeerd te krijgen in alle EU-lidstaten.
Toch kunnen er heel wat vraagtekens geplaatst worden bij een grootschalige uitrol. In Spanje bijvoorbeeld, zijn de apothekers voorstander van een systeem met RFID-tags. En landen zoals Italië en België hébben al een beperkt systeem met ééndimensionale barcode geïntroduceerd, waarbij medicijnen tot op lotniveau kunnen getraceerd worden. Enkel het uniek maken van elk item, de ‘serialisering’ zeg maar, ontbreekt nog.
De EFPIA maakt zich dan weer sterk dat RFID niet geschikt is voor de strijd tegen namaakgeneesmiddelen. Zo zouden de tags nog veel te duur zijn (tussen de 20 en de 40 eurocent per tag), en zijn ze niet altijd even betrouwbaar. Er zouden zelfs regelmatig storingen optreden wanneer er vloeistoffen en metalen in het spel zijn.
Bij de huidige pilot zijn 25 Zweedse apothekers en 14 Europese farmabedrijven betrokken (waaronder UCB). Het proefproject zal vier maanden duren, en wil ongeveer 100.000 geneesmiddelen ‘identificeren’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier