Prototype batterij Toshiba laadt volledig op in zes minuten

© Batterij
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Toshiba beweert dat zijn nieuwe batterij volledig kan opladen in zes minuten. Het prototype zou een elektrische wagen vervolgens 200 mijl, of zo’n 300 km kunnen aansturen. Als dit echt de doorbraak is die wordt aangekondigd, kan Toshiba de opsteker goed gebruiken.

De vooruitgang van de technologie in batterijen gaat een pak trager dan die in bijvoorbeeld geheugenchips of computerkracht. Er wordt dan ook al een tijdje gezocht naar de ‘nieuwe stap’ die batterijen langer doet meegaan en sneller doet laden. Zeker nu elektrische wagens een belangrijk vervoersmiddel worden. Toshiba komt nu met een prototype voor een lithium-ion batterij die dat alles moet mogelijk maken.

De nieuwe generatie SCiB lithium-ion batterij bevat 50 ampère-uren en kan volledig worden opgeladen op zes minuten, zegt Toshiba. Om dat voor mekaar te krijgen gebruikt de batterij een anode die gemaakt is uit titanium niobiumoxide. Dat zou de capaciteit van de batterij dubbel zo groot kunnen maken als andere moderne lithium-ion batterijen. In termen van elektrische wagens kan de batterij een auto 300 kilometer aansturen. Dat is twee tot drie keer meer dan batterijen in geavanceerde elektrische wagens vandaag aankunnen.

Volgens Toshiba is het ding bij normale temperaturen bovendien op zes minuten volledig op te laden. Maar oplaadtijd is niet het enige belangrijke voor een moderne batterij. Zo lijken oude batterijen snel aan capaciteit te verliezen. Volgens Toshiba houdt het SCiB prototype negentig procent van zijn capaciteit na 5.000 laadcycli, waarbij de batterij dus leeg geraakt en opnieuw wordt opgeladen. Dat zou betekenen dat na zo’n veertien jaar aan dagelijks opladen, de batterij nog altijd 90 procent van zijn capaciteit heeft.

Toshiba wil de batterij tegen 2019 op de markt brengen, maar het is nog niet duidelijk hoeveel ze gaat kosten.

Ondertussen bij de boekhouding

Als Toshiba echt een wetenschappelijke doorbraak in zijn R&D department te pakken heeft, kan het bedrijf dat ondertussen goed gebruiken. Toshiba heeft aangegeven dat het voor het voorbije financiële jaar een verlies van 110 miljard yen (zo’n 820 miljoen euro) verwacht na de verkoop van de chipafdeling. Zonder de verkoop zou dat op 230 miljard yen (1,72 miljard euro) liggen.

Het bedrijf, dat al een tijdje geldproblemen heeft na een boekhoudschandaal en de rampzalige overname van het nucleaire bedrijf Westinghouse, heeft die verkoop nodig om het hoofd boven water de houden. De deal moet bovendien rond zijn tegen het einde van het financiële jaar, in maart 2018. Lukt dat niet, dan kan Toshiba van de beurs in Tokyo worden gegooid.

Toshiba heeft na lang zoeken en afwegen een koper gevonden in een conglomeraat met onder meer Apple erin, maar die deal moet nog worden goedgekeurd door de verschillende overheidsregulatoren. Daar komt bij dat Toshiba nog in verschillende rechtszaken verwikkeld is, onder meer met geheugenchipfabrikant Western Digital, die een vlotte verkoop in de weg kunnen zitten. Het bedrijf voorziet alvast back-up plannen voor het geval dat allemaal niet lukt. Hoe die eruit zien, wilt Toshiba nog niet kwijt.

Toshiba heeft twee jaar geleden ook al zijn pc-departement verkocht, in een herstructurering waarbij toen zo’n 7.000 werknemers aan de deur werden gezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content