Proximus-CFO vertrekt: “Bellens heb ik nooit meer gesproken”

Ray Stewart © Proximus

Hij bracht Belgacom naar de beurs, overleefde drie ceo’s en stond twee maal zelf aan het roer. Financieel directeur Ray Stewart trekt de deur achter zich dicht maar blikt nog één keer terug op een carrière in de cijfers.

(Dit artikel zijn fragmenten uit een langer interview met Ray Stewart dat u op 17 april in Data News leest.)

Op de hoogste stoel

Stewart heeft naar eigen zeggen nooit de ambitie gehad om zelf Belgacom, of een ander bedrijf, te leiden. “Het is zelfs nooit in me opgekomen. Misschien is dat wel de reden van mijn goede relatie met de ceo, ze wisten dat ik niet op hun job aasde.”

Het hoogtepunt?

“De beursgang was veruit het grootste moment. Samen met Ben, het mobiele bedrijf dat we in Nederland hadden (….) Veel cfo’s werken hun hele leven zonder IPO, ik heb er twee mogen doen.” Aldus Stewart over de beursgang van Belgacom en die van het Hongaarse Matav, waar hij tot 1997 werkte.

Goossens, Bellens en Leroy

“John Goossens was larger than life. De dag dat hij stierf was ik verpletterd want je dacht dat hij onverwoestbaar was. Dat was een hard moment.”

“Dominique is fantastisch. Ze heeft een sterke marketing georiënteerde achtergrond en dat hebben we vandaag nodig. In de toekomst wordt dat zelfs nog belangrijker met al de ‘over the top’-spelers die er aankomen zoals Google, Facebook en Twitter.”

Over het bruusk vertrek van Bellens: “Dat was spijtig om twee grote redenen: De impact die het had op Didier en de impact op het bedrijf. Ik heb hem sindsdien niet meer gesproken. (…) De laatste keer dat ik hem zag was op de donderdag voor hij vrijdag werd ontslagen door de regering.”

Stewart wil geen kwaad woord kwijt over de omstreden ex-ceo, maar laat wel vallen dat “Didier en ik het niet over alles eens waren.”

De overheid als aandeelhouder

“Daar heb ik in mijn achttien jaar hier geen slechte ervaring mee. De regering komt bijna nooit tussen in de business. Als wij iets wilden doen, dan steunden ze ons. Toen John Goossens nog leefde hebben we een fusie met KPN bekeken en dat werd gesteund.”

“De discussie over dividend… Ik wil niet zeggen dat ze overdreven is, maar misschien wel een beetje opgeblazen.”

De toekomst?

Stewart blijft in België, maar gooit zich niet op grote nieuwe projecten. Hij wil genieten van zijn pensioen met tijd voor fotografie en reizen. Wel blijft hij in de raden van bestuur van Bpost en Nyrstar. “Ik heb 44 jaar gewerkt, nu ga ik het rustiger aan doen.”

Het volledige afscheidsinterview met Ray Stewart, waarin hij dieper ingaat op consolidaties, Luxleaks en de concurrentie met Telenet, lees je op 17 april in de gedrukte editie van Data News.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content