Proximus geeft kleine concurrent toegang tot haar glasvezelnetwerk
Proximus heeft een commercieel akkoord afgesloten met de kleine telecomspeler Edpnet over toegang tot haar splinternieuwe glasvezelnetwerk. Daardoor kan Edpnet binnenkort dezelfde snelle internetverbindingen aanbieden als Proximus. “Maar we willen wel goedkoper zijn dan hen”, zegt Joachim Slabbaert, operationeel directeur van Edpnet.
Proximus investeert 3 miljard euro om glasvezelkabel tot bij de bedrijven en huizen binnen te brengen, waardoor er geen koperkabel meer aan te pas moet komen. Dat maakt veel hogere internetsnelheden mogelijk, op lange termijn zelfs tot boven 40 gigabits per seconde. Over 15 jaar moet ruim de helft van de aansluitingen opgewaardeerd zijn. Bij de bedrijven zal het sneller gaan.
Over de investering is de laatste maanden al veel inkt gevloeid. De overheid en de telecomregulatoren willen dat Proximus zijn nieuwe netwerk openstelt voor concurrenten. Met name Orange wil zelfs mee investeren om ook op het snelle glasvezelnetwerk te geraken. Op zich is Proximus daar niet tegen, maar dan moeten de voorwaarden redelijk zijn. Als de regelgeving zodanig verandert dat de terugverdienperiode veel langer wordt, dreigde topvrouw Dominique Leroy ermee de investering niet te doen.
Het akkoord met Edpnet bewijst voor Proximus dat het “actief in dialoog treedt” met zijn groothandelspartners “om tegemoet te komen aan hun evoluerende behoeften”. “De openstelling van onze netwerken om andere bedrijven de kans te geven om hun eigen innovatieve diensten te ontwikkelen, vormt een wezenlijk onderdeel van onze langetermijnstrategie”, luidt het.
Maar Edpnet is Orange niet natuurlijk. Het gaat om een veel kleinere nichespeler met slechts 40.000 à 50.000 klanten, bedrijven en particulieren, verspreid over heel België. Bovendien biedt Edpnet enkel internet en telefonie aan.
Edpnet rekent op ‘cord-cutters’
Over televisie bleek het onmogelijk om een akkoord te sluiten, zegt Slabbaert. “We hebben onze focus daarom moeten verschuiven naar bedrijven.” Al rekent Edpnet tegenwoordig ook op mensen die de klassieke lineaire televisie opzeggen en vervangen door internetplatformen zoals Netflix.
Op de regulering wilde Edpnet niet blijven wachten. “We hadden het graag nog deze eeuw in orde gekregen
De overeenkomst tussen Proximus en Edpnet is puur commercieel, en staat dus los van de vernieuwde regulering die in de maak is. De afgesproken groothandelsprijs maakt het volgens Slabbaert mogelijk voor Edpnet om goedkoper te zijn dan Proximus zelf. Op de regulering wilde Edpnet niet blijven wachten. “We hadden het graag nog deze eeuw in orde gekregen”, grapt Slabbaert. “Wat natuurlijk niet wil zeggen dat we er niet naar gaan kijken eenmaal het er is.”
Wellicht zal de overeenkomst zich vanaf begin 2018 vertalen in een Edpnet-aanbod voor internet op het nieuwe netwerk.