Proximus plant proefproject rond supersnel internet via glasvezel in Brussel

© Belga
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Proximus wil in de Anspachbuurt een nieuw FTTH-proefproject starten.

Na eerdere proefprojecten in Rochefort, Sint-Truiden en Kortrijk wil Proximus nu een nieuw ‘fiber-to-the-home’ (ftth) project opzetten in Brussel, in de buurt rond de Anspachlaan. De stad Brussel plant een heraanleg van die centrale laan en Proximus wil die ingrijpende werken aangrijpen om een proefproject rond glasvezel te starten.

Volgens de informatie die Data News in de marge van de FTTH Conference in Warschau opving, zijn de modaliteiten echter nog niet rond en zijn de gesprekken met onder meer de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur nog niet afgerond. Later dit jaar zou het proefproject van start moeten gaan met een looptijd tot 2019. Tegen dan zouden de koperkabels in de buurt helemaal uitgefaseerd moeten zijn.

Het nieuwe proefproject en de aanwezigheid van een ruime Proximus-delegatie op de FTTH Conference bewijzen dat de operator verder nadenkt over een uitrol van ftth, zonder dat er weliswaar haast mee gemoeid is.

Proximus hanteert op dit moment een fttc-model (‘fiber-to-the-cabinet’) waarbij de glasvezelkabel tot in de straatkabines arriveert, maar waarbij de data in de laatste honderden meters naar de eindklant – de zogeheten ‘last mile’ – over koperkabels passeert.

In nieuwe verkavelingen (‘greenfield’) wordt waar mogelijk wel al glasvezel in de grond gestopt zonder dat er nog koper aan te pas komt. In de gisteren gepresenteerde cijfers rond de uitrol van ftth in Europa bleek nog dat België achterop hinkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content