Qualcomm koopt Nederlands AI-bedrijfje Scyfer

© REUTERS
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Qualcomm, een van de grootste chipmakers ter wereld, heeft het Nederlandse Scyfer overgenomen. Het bedrijfje is een spin-off van de Universiteit van Amsterdam en het specialiseert zich in artificiële intelligentie.

De acquisitie komt er twee jaar nadat Qualcomm mee een onderzoekslab voor articiële intelligentie op poten zette aan de Universiteit van Amsterdam. Een van de spin-offs daarvan wordt nu een onderdeel van Qualcomm zelf. Daarmee krijgt Qualcomm nieuwe software in zijn portfolio om zijn eigen chips klaar te stomen voor AI-taken. Bedoeling zou onder meer zijn om artificiële intelligentie meer ‘mobiel’ te maken. In plaats van op een supercomputer in een lab of in de cloud, moet AI draaien op smartphones. Specifiek, op Qualcomm’s bijzonder lucratieve SnapDragon chips.

Dat lijkt althans de visie te zijn van Qualcomm. Het bedrijf gaf eerder al aan dat industriële IoT, mobiele applicaties en wagens mogelijke onderwerpen zijn voor zijn eigen AI-onderzoek. Scyfer maakte onder meer AI-applicaties voor kwaliteitsinspectie van staal en heeft programma’s voor health, verkeer, geluidsanalyse en financiële vooruitzichten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content