Quantum crypto voor mobiele toestellen
De verdeling van onkraakbare cryptosleutels naar mobiele toestellen komt naderbij, dank zij onderzoek aan de universiteit van Bristol.
Informatie-verwerking op basis van quantum mechanismen lijkt nog niet voor vandaag of morgen, maar de uitwisseling van encryptiesleutels met quantum technieken – ‘quantum key distribution’, QKD – werd al jaren geleden gedemonstreerd. Door de sleutel te vertalen in een reeks fotonen – lichtdeeltjes – kan makkelijk worden vastgesteld of onderweg werd gepoogd de sleutel te stelen.
Hoewel in de praktijk mogelijk, vereiste QKD tot nu toe aan beide zijden van de verbinding een complexe optische installatie, en een communicatiekanaal dat in hoge mate storingsvrij is. Die twee voorwaarden worden nu door het werk van onderzoekers aan de universiteit van Bristol, in Groot Brittannië, met medewerking van onder meer onderzoekers in China en Australië, evenals van Nokia, in belangrijke mate vereenvoudigd. In een artikel wordt een test beschreven die de complexe optische installatie beperkt tot het centrale zender systeem. In het client systeem volstaat het om een aangepast ‘fotonica’ (combinatie van elektronica en licht-verwerking in een zelfde chip)onderdeel in de client in te bouwen en een synchronisatie element. In het centrale deel zitten voorzieningen die automatisch eventuele verstoringen als gevolg van de kwaliteit van de glasvezelverbinding opvangen. De grootste beperking inzake het gebruik van de technologie in mobiele systemen is nog dat in de proefopstelling van de onderzoekers gebruik wordt gemaakt van PMF (polarisation maintaining fiber) glasvezel tot het client systeem. Maar, stellen de onderzoekers, “de resultaten vergroten in belangrijke mate het gebruikspotentieel van QKB buiten de laboratorium omgeving en openen de weg naar een ‘quantum versterkte’ security voor het grote publiek met mobiele toestellen in handformaat.” Voor het grote publiek zal evenwel toch eerst nog de glasvezelkabel moeten verdwijnen, maar het principe van een onkraakbaar sleutelverkeer naar mobiele toestellen is hierbij al bewezen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier