Ramp met vlucht MH17 wordt misbruikt voor verspreiding dubieuze links op Facebook en Twitter
Volgens securityspecialisten misbruiken spammers de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines om dubieuze links te verspreiden via onder meer Facebook en Twitter.
Online beveiligingsexperten waarschuwen voor spammers die dubieuze links verspreiden, die zogezegd verwijzen naar de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne. Dat meldt de BBC.
Volgens de International Business Times werden er de voorbije dagen meerdere Facebookpagina’s opgericht die schijnbaar gelinkt zijn aan de ramp.
Eén pagina leek gewijd te zijn aan één van de 298 slachtoffers, van wie naam en foto werd gebruikt. De pagina zou een video bevatten van de vliegtuigcrash, maar leidde gebruikers in wezen naar een pornosite. Wie erop klikte, moest zelfs zijn telefoonnummer ingeven.
De pagina is inmiddels wel al door Facebook offline gehaald. “Wij verwijderen dit soort pagina’s van zodra we er weet van hebben”, klinkt het bij de sociale netwerksite.
Ook op Twitter wordt er gretig misbruik gemaakt van de vliegramp, zegt internetsecuritybedrijf TrendMicro. Slechts enkele luttele uren nadat Malaysia Airlines via de microblogsite liet weten dat het contact verloren had met het vliegtuig, werden er al verdachte tweets verstuurd met de hashtag #MH17 die linkten naar kwaadaardige websites.
Volgens TrendMicro worden trending topics op Twitter vaak uitgebuit door spammers om trafiek te genereren naar hun dubieuze URL’s.
Het komt over het algemeen vaak voor dat spammers rampen (of andere evenementen die veelbesproken zijn op het internet) misbruiken, zegt securityspecialist Richard Cox aan de BBC. “Het is een snelle en voorspelbare reactie. Die mensen zijn uit op geld, ze tonen geen medeleven.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier