Rangschik je muziek op emotie

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Alfabetisch rangschikken? Dat is ‘zo jaren 90’ hoor je nu al echoën.

Alfabetisch rangschikken? Dat is ‘zo jaren 90’ hoor je nu al echoën.

Muziek is emotie, dus handiger zou zijn als je je wat sip voelt, dat je je kan laten opbeuren door een vrolijk deuntje. En dat je dat vrolijk deuntje dus gewoon in de categorie ‘vrolijk’ kan gaan zoeken. Ok, dat zou je handmatig kunnen doen, maar in deze tijden van automatisering moet daarvoor toch een programmaatje geschreven kunnen worden?

Welnu, een masterstudent ‘Human Aspects of Information Technology’ van de Universiteit van Tilburg heeft zich ermee zoet gehouden. Hij heeft software ontwikkeld die songteksten analyseert. Testgebruikers hadden aan 5.600 muzieknummers, middels een ‘mood-tag’-programma, een emotie gekoppeld, bijvoorbeeld ‘slaperig’, ‘vrolijk’ of ‘boos’. Uit al die liedteksten werd informatie ontleed, zoals bijvoorbeeld zinslengte en frequentie van woorden. Met ‘machine learning’-technieken werd een systeem gebouwd dat met test- en traindata automatisch een emotie voorspelt voor een muzieknummer, op basis van analyse van de songtekst en vergelijking met de kenmerken van de liedteksten van muzieknummers in de database.Uit het onderzoek blijkt dat de computer gemiddeld zowat drievierde van de liedteksten van de juiste emotielabel toebedeelt.

Toch is de techniek jammer genoeg nog niet onmiddellijk bruikbaar voor het grote publiek omdat liedteksten niet in mp3’s worden opgeslagen. Maar mocht dat euvel in de toekomst opgelost geraken, dan zien we Steve Jobs al blinken bij de voorstelling van de nieuwste release van iTunes. En die Nederlander bij het aanschouwen van zijn bankrekening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content