Ray Kurzweil naar Google
AI-goeroe Ray Kurzweil gaat voltijds bij Google werken aan ‘machine learning’-projecten.
AI-goeroe Ray Kurzweil gaat voltijds bij Google werken aan ‘machine learning’-projecten.
Raymond ‘Ray’ Kurzweil behoort tot ‘s werelds belangrijkste en gekendste ontwikkelaars, met op zijn palmares onder meer OCR (karakterherkenning), ‘text to speech’, spraakherkenning (hij verkocht onder meer een van zijn bedrijven aan Lernout en Hauspie) en muzieksynthesizers. In de voorbije jaren spitste hij zich toe op artificiële intelligentie in het algemeen, en het concept ‘technological singularity’ in het bijzonder. Dat laatste verwijst naar het ogenblik waarop een technologische intelligentie die deze van de mens overstijgt, zich zal manifesteren. Een concept waar overigens ook Google oprichters Larry Page en Sergey Brin interesse voor hebben.
Uit de mededeling van Ray Kurzweil blijkt dat hij voltijds bij Google aan de slag gaat als ‘director of engineering’. Daar zal hij “werken aan nieuwe projecten betreffende ‘machine learning’ en taalverwerking.” Dergelijke projecten liggen aan de basis van ‘cognitieve’ systemen, m.a.w. systemen die leren uit de data die ze accumuleren en zo beslissingen door mensen kunnen ondersteunen. Een populair voorbeeld van een dergelijk systeem is het Watson-project bij IBM, dat wordt ontwikkeld als assistent voor geneesheren.
Google heeft zelf al een stevige traditie op het gebied van cognitieve systemen, en heeft onder meer een voorspelling van Kurzweil uit 1999 inzake ‘zelfsturende auto’s’ in de voorbije jaren in de praktijk uitgewerkt.
Het hele gebied van cognitieve systemen zit overigens sinds enkele jaren in de lift. Niet alleen worden gigantische datasets gecreëerd, met zowel gestructureerde als ongestructureerde data, die als onderzoeksmateriaal kunnen worden aangewend. Ook de nood aan dergelijke systemen groeit, precies om makkelijker zinvolle en bruikbare informatie uit die datasets te puren.
“Ik ben opgetogen om in team met Google te werken aan een aantal van de moeilijkste problemen in computerwetenschappen, zodat we de ‘onrealistische’ visies van het komende decennium in de realiteit kunnen omzetten,” besluit Kurzweil zijn mededeling.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier