Realtime databank moet contactopsporing versnellen
De federale overheid maakt werk van een grondige renovatie van de databank om mensen op te sporen die blootgesteld zijn aan het coronavirus. Tegen eind augustus moet de opsporing zo drastisch versnellen.
De bedoeling is tegen eind augustus te beginnen met een realtime databank. De databank zal vrijwel continu updates maken met info van de labs over de coronatests of van zorg- en preventiewerkers. Die informatie moet vrijwel instant beschikbaar zijn voor de telefonisten die aan contactopsporing doen.
“Het komt erop neer dat de telefonisten in de callcenters die potentieel besmette mensen moeten opbellen de allerlaatste beschikbare informatie krijgen”, zegt IT-topman Frank Robben vandaag in De Tijd. Zo zullen ze bijvoorbeeld kunnen zien dat er een voorschrift voor een coronatest is uitgeschreven, waarna ze niet iemand niet meer hoeven te bellen. Ook zullen er zo minder dubbele telefoons zijn naar mensen in één gezin of appartementsgebouw die elkaar als contact opgeven.
“Daarnaast gaan we in de software parameters inbouwen om clusters op te sporen, superverspreiding op plekken zoals bijvoorbeeld een kerk, een slachthuis of jeugdkampen”, klinkt het. De bestrijding van clusters is cruciaal om te vermijden dat het coronavirus weer vrij spel krijgt.
De bedoeling is dat de databank een oplossing biedt voor de vertragingen op het systeem van testen en opsporen waarover veel wordt geklaagd. Nu duurt het soms dagen voor een positieve test leidt tot de start van een effectieve opsporing. De nieuwe databank moet volgens Robben een beetje werken zoals de Kruispuntbank van de federale overheid. Eén kleine wijziging in dat platform, bijvoorbeeld een adres, wordt dan meteen doorgegeven aan alle databanken van overheidsinstellingen.