Recordboete voor Intel van 1 miljard euro
De Europese Commissie bestraft Intel met een recordboete van 1,06 miljard euro omdat de computergigant jarenlang zijn dominante positie op de markt voor x86-processoren misbruikte om concurrenten de pas af te snijden.
De Europese Commissie bestraft Intel met een recordboete van 1,06 miljard euro omdat de computergigant jarenlang zijn dominante positie op de markt voor x86-processoren misbruikte om concurrenten de pas af te snijden.
Dat heeft eurocommissaris voor Concurrentie Neelie Kroes meegedeeld. Intel tekent verzet aan.
“Miljoenen Europese consumenten hebben schade geleden doordat Intel jarenlang concurrenten opzettelijk uit de markt voor computerchips heeft geweerd”, zo verklaarde Kroes. Volgens de Nederlandse eurocommissaris maakte Intel tussen 2002 en 2007 misbruik van zijn dominante positie om de markt voor x86-processoren op een onrechtmatige manier af te schermen voor concurrentie. In die periode bezat de computergigant een marktaandeel van 70 procent.
Uit het onderzoek, dat acht jaar geleden werd geopend na een klacht van concurrent Advanced Micro Devices (AMD), bleek dat Intel verdoken kortingen gaf aan computerfabrikanten als Acer, Dell, HP en Lenovo, op voorwaarde dat deze producenten hun processoren bijna uitsluitend bij Intel aankochten.
Intel gaf volgens de Commissie ook geld aan fabrikanten om de lancering van producten van AMD te dwarsbomen. Daarnaast verleende de onderneming ook financiële voordelen aan Media Saturn Holding, de eigenaar van Media Markt, op voorwaarde dat de verdeler enkel in computers met processoren van Intel zou handelen.
Kroes stelde dat Intel kosten noch moeite spaarde om deze gang van zaken aan het daglicht te onttrekken. De eurocommissaris eist ook dat Intel onmiddellijk een einde maakt aan de praktijken, “voor zover deze nog steeds gaande zijn”. De chipfabrikant moet een boete van 1,06 miljard euro betalen. Dat is 4,5 procent van de omzet van het bedrijf in 2008. In principe kan de Commissie boetes tot 10 procent van de omzet opleggen.
Het is niettemin de grootste boete die de Commissie ooit oplegde bij de afdwinging van de Europese concurrentieregels. Tot dusver stond het record op naam van Microsoft, dat al eens een boete van bijna 900 miljoen euro moest slikken. In totaal beboette de Commissie Microsoft reeds voor 1,6 miljard euro en er zijn nog enkele onderzoeken aan de gang.
Net als bij Microsoft dreigt het Europese offensief tegen Intel te ontaarden in een juridische oorlog. Topman Paul Otellini kondigde meteen na de bekendmaking van de beslissing aan dat Intel in beroep gaat. Het bedrijf meent dat de handelspraktijken niet in strijd zijn met de Europese regels en dat de Commissie belangrijk bewijsmateriaal heeft genegeerd.
“Intel verkoopt nooit producten onder de kostprijs. We hebben daarentegen voortdurend geïnvesteerd in innovatie, in productieprocessen en in het ontwikkelen van toonaangevende technologieën. Daardoor kunnen wij onze producten gunstig geprijsd laten meedingen in een uiterst concurrerende markt en laten we de schaalvoordelen, die wij als grootste chipfabrikant ter wereld genieten, ten goede komen aan de consument”, stelt Otellini.
Intel, dat eerder ook al in Japan en Zuid-Korea schuldig werd bevonden aan misbruik van een dominante marktpositie, belooft samen te werken met de Commissie tijdens de beroepsprocedure en zich te voegen naar de beslissing.
Concurrent AMD reageerde uiteraard tevreden. In een mededeling stelde het bedrijf dat met deze beslissing “de macht verschuift van een monopolist die misbruik maakt van zijn positie naar computerfabrikanten, verdelers en bovenal de consumenten”. De beslissing ontlokte eveneens tevreden reacties bij BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties.
Bron: Belga
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier