Redt de technologie – eindelijk – het voetbal?
De FIFA heeft het dit weekend bevestigd: het inzetten van technologie om de scheidsrechter te helpen bij het nemen van beslissingen kan overwogen worden. Al is de beslissing nog lang niet genomen.
De FIFA heeft het dit weekend bevestigd: het inzetten van technologie om de scheidsrechter te helpen bij het nemen van beslissingen kan overwogen worden. Al is de beslissing nog lang niet genomen.
De Wereldbeker voetbal gaat verdiend naar de Spanjaarden, maar laat bij sommige ploegen toch een wrange nasmaak achter. Ierland bijvoorbeeld: opzettelijk handspel van Henry dat voor de uitschakeling door Frankrijk zorgde. Maar ook bij Engeland dat een belangrijk doelpunt onterecht afgekeurd zag in de match tegen Duitsland. Stuk voor stuk belangrijke arbitragefouten, die door de alomtegenwoordige camera en de genadeloze vertraagde beelden pijnlijk uitvergroot worden in hoge kwaliteit.
Maar voor de FIFA is dit niet meteen aanleiding om beelden als hulpmiddel in te zetten voor de scheidsrechter. Toch zei de secretaris-generaal van de FIFA, Jerôme Valcke, dit weekend dat de Federatie het gebruik van technologie zou overwegen. Meer in het bijzonder, de ‘goal line technology’.
Op dit moment bestaan er twee technologieën om te bepalen of een bal al dan niet over de doellijn gaat. De zogeheten Hawk-Eye technologie is er een van, waarbij minstens vier camera’s beelden in hoge definitie schieten, en waarbij 3D-positiebepaling (triangulatie) van de bal uitgevoerd wordt voor elk opgenomen frame. De andere oplossing, ontwikkeld door Adidas en Cairos, werkt met een sensor die in de bal geïntegreerd is en een magnetisch veld voor en achter het doel. Wanneer de bal over de lijn gaat, krijgt de scheidsrechter daarvan bevestiging via een armband. Maar langs de andere kant wordt er evengoed ook overwogen of het inzetten van twee extra arbiters aan de doellijn een optie is.
Sinds verscheidene jaren zijn er al testen uitgevoerd, maar tot op vandaag heeft de FIFA altijd geweigerd om dit type technologie uit te rollen. In andere sporten als tennis en hockey is de technologie wel al een hele tijd ingeburgerd. Niemand die er aan twijfelt dat een scheidsrechter noodzakelijk is om een match in goede banen te leiden, maar of er ook een plaats is voor technologie om flagrante fouten te vermijden is nog lang geen uitgemaakte zaak en zal nog wel een tijdje voor verhitte discussies zorgen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier