Regering neemt Popcorn Time in het vizier

© .

De strijd tegen illegaal downloaden wordt opgevoerd. Met strengere wetgeving wil de federale regering de opmars van razend populaire diensten als Popcorn Time een halt toeroepen.

Dat schrijft De Morgen. Waar het illegaal downloaden van films en series tot vorig jaar nog enige moeite kostte, zijn er vandaag computerprogramma’s zoals Popcorn Time. Die zijn gratis, de kwaliteit is uitstekend en het aanbod is groter dan bij videostreamingdienst Netflix.

Het werkt net zo gebruiksvriendelijk en de gebruiker krijgt er zelfs Nederlandse ondertitels bij. Maar het is wel illegaal, en dat dringt niet altijd door.

Wie de kleine lettertjes van de gebruiksovereenkomst goed leest dat in sommige landen straffen staan op het verspreiden van auteursrechtelijk materiaal. Maar door het aaibare logo en de zeer gebruiksvriendelijke interface ziet het programma eigenlijk zeer normaal uit. Het is een groot contrast met de peer-to-peer-netwerken of nieuwsgroepen waar vroeger films en muziek werden aangeboden.

Snel werk maken van wetsontwerp

De regering-Michel wil die problematiek nu aanpakken. Er wordt volop werk gemaakt van een wetsontwerp dat later dit voorjaar, wellicht al in mei, op tafel moet liggen. Daarin zullen duidelijke procedures staan om illegale content op het internet veel sneller te verwijderen of te blokkeren. In De Tijd verduidelijkt de woordvoerder van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) dat niet alleen Popcorn Time in het vizier wordt genomen, maar ook andere sites waar illegaal materiaal wordt aangeboden, zoals namaakgoederen.

Sensibiliserende tik

Er komen ook richtlijnen over hoe gebruikers en verspreiders van illegale inhoud zullen worden aangepakt. Het lijkt er wel op dat het voor die eerste categorie beperkt zal blijven tot een sensibiliserende tik.

Wat dat voor concreet betekent voor Popcorn Time, is nog niet helemaal duidelijk. Wie van de dienst gebruik maakt is -terwijl hij een video streamt, en vaak onbewust- tegelijk gebruiker als aanbieder.

Sites blokkeren

Eerder haalde de regering wel al torrentsites zoals The Pirate Bay uit de ether. Nu zouden nog andere sites geblokkeerd kunnen worden, waardoor gebruikers de software die nodig is om illegaal films te bekijken, niet langer kunnen installeren. (JH/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content