‘Rol voor Huawei bij ontwikkeling Brits 5G-netwerk’

'Rol voor Huawei bij ontwikkeling Brits 5G-netwerk'

De Chinese techgigant Huawei lijkt een rol te krijgen bij de ontwikkeling van het Britse 5G-netwerk. Consumenten de voordelen bieden, zonder dat daarbij de veiligheid in gedrang komt is volgens premier Boris Johnson de manier om vooruitgang te boeken. De oplossing die hij voor ogen heeft voldoet volgens hem aan die eisen.

Met die opmerking lijkt de deur voor Huawei, om bepaalde ‘niet-kernonderdelen’ voor het Britse netwerk te leveren, verder geopend. Johnson riep critici van Huawei eerder al op om met alternatieven te komen voor de technologie, van de Chinezen. De uiteindelijke beslissing over de aanleg van 5G volgt vandaag.

Huawei wordt door de Verenigde Staten onder meer beschuldigd van spionagepraktijken. Dat land vindt het “waanzin” als de Britten het gebruik van de technologie van Huawei mogelijk maken.

De kwestie-Huawei is een lastige voor Johnson. Als hij de kant kiest van de VS en Huawei verbiedt, dan zou dat de technologische vooruitgang van het Verenigd Koninkrijk kunnen remmen. Hij beloofde zijn kiezers eerder een snelle uitrol van 5G. Een keuze voor Huawei zorgt er mogelijk voor dat de banden met de VS vertroebelen. Dan gaat het onder meer om de samenwerking op het gebied van inlichtingendiensten. Verder zal het de handelsgesprekken met de trouwe bondgenoot geen goed doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content