“Rusland wou Van Rompuy bespioneren met USB-stick”

Rusland heeft geprobeerd om andere landen van de G20 te bespioneren tijdens een top in Sint-Petersburg afgelopen maand, berichten Italiaanse kranten dinsdag. Het Kremlin heeft de beschuldigingen ontkend.

Rusland heeft geprobeerd om andere landen van de G20 te bespioneren tijdens een top in Sint-Petersburg afgelopen maand, berichten Italiaanse kranten dinsdag. Het Kremlin heeft de beschuldigingen ontkend.

Op het einde van de G20-top op 5 en 6 september gaven de Russische gastheren de delegaties USB-sticks en opladers voor mobiele telefoons, zo schrijven de kranten Corriere della Sera en La Stampa. Die gift verraste Europees president Herman Van Rompuy, die de veiligheidsdiensten vroeg de gadgets te controleren. Voorlopige tests, uitgevoerd met de hulp van Duitse inlichtingendiensten, waren “positief”, aldus Corriere della Sera.

Volgens deskundigen zijn de “USB-sticks en oplaadkabels geschikt voor heimelijke detectie van computerdata en mobiele telefoons”, aldus nog de krant. Die haalde diplomatieke bronnen binnen de EU aan, die zeiden dat nationale autoriteiten meer tests uitvoeren. Pas als die tests afgerond zijn, zou een formeel protest tegen Rusland kunnen volgen. Corriere della Sera wijst er nog op dat het niet duidelijk is of een delegatielid de vermoedelijke afluisterapparatuur daadwerkelijk gebruikt heeft.

Het kabinet van Van Rompuy wil niet reageren, net als dat van Jose Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. Barroso was ook aanwezig op de gesprekken in Sint-Petersburg. De woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, Dmitry Peskov, zei aan het persagentschap Ria Novosti dat de beschuldigingen “pogingen om de aandacht van echte problemen af te leiden” zijn.

Het nieuws volgt op onthullingen over wijdverspreide Amerikaanse spionagepraktijken in Europa. Zo zouden telefoongesprekken van miljoenen burgers in Frankrijk, Italië en Spanje onderschept zijn, en is de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel vermoedelijk afgeluisterd. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content