Russische hacker moet 6,9 miljoen dollar betalen voor stelen bankgegevens

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Een Russische hacker moet 6,9 miljoen dollar betalen voor het creëren van malware waar bankgegevens mee werden gestolen. Hij liep tegen de lamp doordat hij naar een conferentie in de Verenigde Staten kwam.

Nikita Kuzmin, die in 2010 al opgepakt werd in de Verenigde Staten, werd veroordeeld voor drie jaar gevangenisstraf die hij al uitzat gedurende het onderzoek. In die periode hielp hij het gerecht actief bij andere zaken, waardoor hij niet langer naar de gevangenis moet. Wel moet hij nog 6,9 miljoen dollar boete betalen.

Hij is een van de drie makers van het Gozi-virus, dat zich via PDF-bestanden verspreidde. De FBI ontdekte gedurende het onderzoek onder meer een server waar 10.000 logingegevens voor bankrekeningen opstonden – die waren gestolen van 5.200 verschillende computers.

Hij verhuurde de malware aan derden voor 500 dollar per week. Daar zou hij een kwart miljoen dollar mee verdiend hebben, maar de totale schade van het virus zou in de tientallen miljoenen lopen, schrijft Bloomberg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content