Samsung een van de klanten die bestellingen bij ASML uitstelt

© Getty Images

Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung is een van de klanten die ASML dwarszitten. Dat meldt persbureau Reuters.

Samsung krijgt volgens anonieme bronnen van persbureau Reuters niet genoeg grote klanten voor een nieuwe chipfabriek in het Amerikaanse Taylor (Texas) en stelt daardoor bestellingen voor chipmachines bij de Nederlandse marktleider ASML uit. Ook stuurt Samsung personeel naar huis door de tegenvallende vraag, nog steeds volgens Reuters.

ASML presenteerde deze week tegenvallende resultaten en verloor veel beurswaarde. De chipmachinemaker uit Veldhoven kreeg de afgelopen periode minder bestellingen binnen dan verwacht door later opgeleverde fabrieken bij klanten en tegenvallende vraag vanuit andere sectoren dan kunstmatige intelligentie (AI).

Voor de fabriek in Taylor had Samsung onder meer geavanceerde machines op basis van extreme ultraviolet (EUV) nodig van ASML, die 200 miljoen dollar per stuk kosten en belangrijk zijn voor het maken van chips voor smartphones en AI-servers. Volgens een bron was de bedoeling eigenlijk dat de machines eerder dit jaar zouden worden geleverd, maar ze zouden nog niet onderweg zijn.

Voor Samsung-topman Jay Y. Lee is de fabriek in Texas, met een waarde van 17 miljard dollar, belangrijk om op het gebied van de meest geavanceerde chips te kunnen concurreren met marktleider TSMC en SK Hynix. Die concurrenten schroeven hun producties juist flink op om aan de grote vraag naar chips voor AI-toepassingen te voldoen.

Partner Content