Samsung riskeert Europese miljardenboete

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Het patentensteekspel met Apple zou Samsung in het ergste geval tot 15 miljard dollar boete in Europa kunnen kosten.

Het patentensteekspel met Apple zou Samsung in het ergste geval tot 15 miljard dollar boete in Europa kunnen kosten.

In de voorbije jaren hebben Samsung en Apple elkaar om de oren geslagen met pogingen om de producten van de tegenstander uit de markt te houden, vaak op basis van vermeende inbreuken op octrooien. Een van die pogingen zou Samsung in het ergste geval een boete tot 15 miljard dollar kunnen opleveren, gezien de aard van de aangewende patenen.

De Europese Unie heeft immers een ‘statement of objections’ gestuurd naar Samsung, waarin het een mogelijk misbruik van ‘standard essential patents’ (SEPs) aankaart. Dergelijke SEPs zijn patenten die noodzakelijk zijn voor het implementeren van een standaard en worden gewoonlijk voor een relatief bescheiden vergoeding onder ‘Fair, reasonable and non-discriminatory’ (FRAND) voorwaarden toegekend. Op die wijze kunnen alle bedrijven op commercieel verantwoorde en leefbare wijze producten conform die standaard ontwikkelen en aanbieden.

Met het statement lijkt Europa de mening toegedaan dat Samsung bij zijn pogingen tot het verbieden van Apple-producten in Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland (die het intussen heeft gestaakt) misbruik heeft gemaakt van SEPs inzake de ETSI 3G UMTS standaard, terwijl Apple wel bereid was de FRAND-voorwaarden na te komen.

Dit ‘misbruik’ kan met een maximale boete ter waarde van 10 procent van de wereldwijde jaaromzet worden bestraft. Op basis van de omzet in 2011 zou dat op een bedrag van circa 15 miljard dollar neerkomen.

Een ‘statement of objections’ is overigens nog maar de eerste stap in een procedure die uiteindelijk in zo’n boete zou kunnen uitmonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content