Samsung zet in op Super amoled tablets

© .

Met de Samsung Galaxy Tab S brengt het Koreaanse technologiebedrijf twee high end tablets op de markt met een Super amoled scherm en een hoop productiviteits- en entertainmentfuncties.

Met de Samsung Galaxy Tab S brengt het Koreaanse technologiebedrijf twee high end tablets op de markt met een Super amoled scherm en een hoop productiviteits- en entertainmentfuncties.

De twee toestellen zijn prestatiegewijs identiek. Alleen de afmetingen, de batterij en het gewicht verschillen. De 8,4 inch versie weegt 294 gram en heeft een batterij van 4.900 mAh. De grote broer van het toestel meet 10,4 inch, weegt 465 gram en beschikt over 7.900 mAh. Beiden zijn als wifi-only of met LTE (4G) beschikbaar, evenals met 16 of 32 gigabyte opslag. Al kan je dit laatste ook met een geheugenkaart tot 128 GB uitbreiden.

Prijzen & specificaties

De tablets draaien, afhankelijk van de regio waar ze worden verkocht, op een Exynos 5 Octa (bestaande uit een 1,9 GHz en een 1.3 GHz quadcore) of een Qualcomm Snapdragon 800 (2,3 GHz) in combinatie met 3 gigabyte RAM. Ze beschikken over een vingerafdrukscanner en een beeldscherm met een resolutie van 2540X1600 (WQXGA met verhouding 16:10). Voor foto’s is er achteraan een 8 megapixel camera met flits, aangevuld met een 2.1 megapixel HD-camera vooraan.

Het toestel wordt in België aangeboden in het wit of bronskleur vanaf 4 juli en dit vanaf €499 (10,5 inch) of €399 (8.4 inch) voor de modellen zonder 4G en met 32 GB. De toestelen met 4G zullen ongeveer honderd euro hoger uitkomen. Samsung brengt voor de toestellen ook een aantal beschermhoezen uit die tevens dienst doen als kickstand en netjes vastklikken aan je toestel (zie foto onder). Deze zijn apart verkrijgbaar voor 70 euro al is er ook een goedkopere versie die enkel de voorkant van je tablet beschermt tegen obstakels.

Software

Samsung heeft Android KitKat (4.4) uitgerust met een aantal extra’s. Zo is er de mogelijkheid om twee apps naast elkaar te draaien en kan je een kids-modus met enkel kindvriendelijke apps opzetten, beiden een beetje afgekeken van Windows en Windows Phone.

Ook levert het bedrijf gratis kantoorsoftware mee, de beveiligingssuite Knox en SideSync 3.0 (om je Samsung Smartphone op je tablet te bedienen). In de marge werd ook de voetbal-app Kick gedemonstreerd, nu al beschikbaar voor oudere Samsung-tablets, vanaf augustus voor smartphones. Hierbij kan je een hoop wedstrijd- en spelersstatistieken van voetbalploegen en competities wereldwijd.

Het Super Amoled scherm is duidelijk het paradepaardje van de tablet. Zo vergelijkt Samsung foto’s op oudere toestellen die er veel levendiger uitzien op een Tab S. De schermen hebben een contrastratio van 100.000:1 en je kan het beeld zelf bijstellen naargelang je webcontent, video of iets anders bekijkt.

Hands-on

Tijdens de presentatie kon onze redactie de toestellen ook even uitproberen. De Galaxy Tab S is met zijn 6,6 millimeter opvallend dun en voelt door zijn laag gewicht fijn in de hand aan. De achterkant van het toestel heeft een textuur die fijn in de hand ligt (vergelijkbaar met de Galaxy S5 smartphone). Aan de rand van de tablet vinden we zoals gewoonlijk een micro-usb, de aan/uit-knop, volume knoppen en de geheugenkaartsleuf.

Samengevat mikt Samsung met dit toestel op een iets hoger segment, bij voorkeur klanten die een goede kleurweergave wel kunnen waarderen en daarvoor iets meer willen betalen dan bij de Galaxy Tab 3 of 4.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content