SAP implementeert zijn Business Suite op HANA

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

SAP zet de open strategie rond zijn Business Suite door met de integratie ervan met in-memory database technologie HANA.

Wanneer SAP een aantal jaar geleden besloot om het concept ‘enterprise system’ te herdenken, stelde het hierbij een aantal prioriteiten voorop. Bovenaan stond een integratie van alle actieve data in het werkgeheugen (in-memory), met gebruik van massief parallelle systemen. Voorts miest ook het datamodel fundamenteel worden vereenvoudigd, met een zelfde database voor zowel OLTP als OLAP. Een ogenblikkelijke BI (business intelligence) moest worden aangeboden op basis van transactiedata, met in het algemeen responstijden korter dan een seconde. Het datawarehouse zou worden gebruikt voor de geconsolideerde data en niet reporting of OLTP. Aggregeren en queuing moesten de baan ruimen voor ‘dynamic views’ op transactiedata. En voorts zou nog meer een beroep worden gedaan op een wiskundige aanpak voor planning en forecasting. Dat alles ligt aan de basis van de HANA in-memory databews technologie.

Na drie jaar onderzoek stelt SAP nu zijn Business Suite op HANA voor, maar benadrukt dat de Business Suite ook op andere databasesystemen als DB2, Oracle, MS SQL of SAP R/3 beschikbaar zal blijven, “dank zij de kracht van SQL en zonder de database aan te passen,” aldus Hasso Plattner, voorzitter van SAP en nauw betrokken bij de ontwikkeling van HANA.

SAP stelt voorts dat nu ook mobiele toestellen met het HANA platform zullen kunnen werken, in jet kader van een herwerkte ‘front end’. Later zal HANA ook in de cloud en in verticale marktoplossingen ingang vinden.

Betrand Andries, managing director SAP Belux, voegt daar nog aan toe dat HANA tot nu al de interne verwachtingen heeft overtroffen, en bevestigt dat HANA de kern van de technologische vernieuwing bij SAP vormt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content