Scarlet schrapt roamingkosten in EU

Binnenkort worden de roamingkosten in het buitenland afgeschaft © iSource

Scarlet, de lowcostdochter van Proximus, schrapt vanaf vrijdag de roamingkosten voor bellen, sms’en en surfen in EU-landen. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. Scarlet loopt daarmee voor op de regelgeving, die de afschaffing maar verplicht vanaf 15 juni 2017.

Scarlet-klanten zullen in andere EU-landen hun telefoon kunnen gebruiken tegen de tarieven die in België gelden. Volgens de Europese regelgeving mogen de operatoren nochtans nog even een extra kost aanrekenen van enkele eurocenten.

Scarlet gaat volgens directeur Bruno Delhaise verder omdat Belgen erg terughoudend zijn om hun telefoon te gebruiken in het buitenland wegens de extra kosten. “We bieden onze klanten transparantie en dat is wat zij van ons verwachten”, luidt het.

Kostenvrije roaming blijft wel beperkt tot 45 dagen per jaar. Daarna wordt wel nog een extra kost aangerekend. Zo wil de operator deloyale concurrentie tegengaan.

Proximus-ceo Dominique Leroy had vorige week nog gewaarschuwd dat ze vreesde voor dumpingprijzen, bijvoorbeeld van Roemeense operatoren, in concurrentie met de binnenlandse spelers. Er is wetgeving in de maak om dat tegen te gaan.

Overigens hebben de nieuwe regels een eigenaardig neveneffect. De tarieven in EU-landen gelden naar alle andere EU-landen. Dat heeft als gevolg dat de Scarlet-klant die bijvoorbeeld naar Zweden wil bellen om een vakantiehuisje te boeken, goedkoper af zal zijn vanuit Nederland dan vanuit België.

Belt hij vanuit België, rekent Scarlet 75 eurocent per minuut aan, belt hij vanuit Nederland dan tellen de gewone nationale tarieven (minuten uit de bundel of 16 cent per minuut als die opgebruikt zijn).

(Belga,FT)

Partner Content