7 miljoen voor cyberbeveiliging Europese kmo’s
De Europese Commissie heeft het nieuw opgerichte samenwerkingsverband CYSSME opgenomen in haar financieringsprogramma Digital Europe. CYSSME krijgt een mandaat van drie jaar om de cyberbeveiliging van Europese kmo’s te helpen verbeteren.
‘Het gaat niet om een aparte entiteit maar wel om een samenwerkingsverband. In totaal gaat het om 7 miljoen euro aan Europees geld’, vertelt initiatiefnemer Ulrich Seldeslachts van LSEC. ‘Met dat geld willen we de komende 3 jaar zeker 300 Europese kmo’s helpen om hun cyberveiligheid te verbeteren’, zegt Seldeslachts. Per bedrijf of organisatie is een subsidiebudget van ongeveer 20.000 euro beschikbaar. Kmo’s die deelnemen aan het CYSSME-project – dat staat trouwens voor CyberSecurity for SME’s – kunnen rekenen op hulp om snel hun beveiligingsprioriteiten te identificeren, risico’s te beperken en zich veilig in de online wereld begeven.
‘Kleinere bedrijven staan net zo goed bloot aan online bedreigingen, maar hebben veel minder middelen om zich goed te beschermen’, meent Seldeslachts. Of ze beseffen onvoldoende hoe kwetsbaar ze soms zijn. ‘Kijk maar naar online retailers. Hun websites zijn dikwijls opgebouwd uit heel veel externe modules en API’s waarlangs ze kwetsbaar zijn. Zo’n kmo’s willen we zeker ook verder helpen’, klinkt het. De definitie van een kmo is trouwens een bedrijf of organisatie tot 250 werknemers en een miljoen euro omzet.
Eerst referentie-cases
CYSSME wil in eerste instantie een 50-tal referentie-cases verzamelen, telkens in een verschillende (sub)sector of niche. ‘Van daaruit kunnen we dan best practices verzamelen voor andere kmo’s in die respectievelijke sectoren, want we zijn er van overtuigd dat de meesten in één sector met dezelfde problemen kampen en soortgelijke uitdagingen hebben’, aldus nog Seldeslachts van LSEC. Andere Belgische partners van CYSSME zijn naast LSEC ook AXS Guard, BA, Ceeyu, Cross-Border Commerce Europe, NoCode-X, Toreon en UNIZO.
Het financieringsprogramma Digital Europe heeft de projectcoördinatie overigens in handen gelegd van het European Cybersecurity Competence Centre (ECCC), dat daarvoor gaat samenwerken met de National Cybersecurity Coordination Centres (NCCs) van de lidstaten. Op termijn is het de bedoeling dat het platform zelfonderhoudend wordt via de partners.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier