Amsterdam verbiedt Telegram op werktelefoons
Amsterdam gaat ambtenaren verbieden om chatapp Telegram op hun werktelefoon te installeren. Ook TikTok is al enige tijd verboden.
Nederlandse ambtenaren mogen sinds vorig jaar al geen TikTok hebben op hun werktoestellen. Amsterdam gaat daar als stad nu nog een stukje verder in en verbiedt ook Telegram. Dat gebeurde al in april maar werd nu pas gecommuniceerd in de Nederlandse media.
Voor het verbod zijn er twee redenen. De stad vreest een groter risico op spionage door de app en ze wordt aanzien als een plaats waar hackers, cybercriminelen en drugsdealers verzamelen, zegt een woordvoerder van de lokale ICT-wethouder (de schepen bevoegd voor ICT) aan BNR.
Amsterdam is daarmee de eerste Nederlandse stad die zo’n verbod toepast. Op nationaal niveau was er begin dit jaar nog discussie over een mogelijke ban, ook voor burgers, maar de toenmalige minister van Justitie vond dat toen een brug te ver.
Telegram is een chatapp waar je anoniem kan communiceren, zowel in groepen als één-op-één. Onder meer door de belofte van privacy is de app vaak interessant voor drugdealers. Zo kan je zoeken naar groepen met trefwoorden, of gebruikers in de buurt in kaart brengen.
Russische oorsprong
Maar de app heeft Russische oprichters en dat ligt gevoelig bij overheden. Al is dat vooral omdat oprichter Pavel Durov de Russische nationaliteit heeft. Formeel heeft het bedrijf haar hoofdzetel in Dubai en zei Durov zelf dat hij Rusland heeft verlaten, onder meer omdat het land inzage wou in gebruikersdata van Oekraïne, wat hij weigerde.
Op nationaal vlak is er al langer een lijst met apps die Nederlandse ambtenaren niet mogen installeren op werktelefoons. Daaronder vallen onder meer TikTok, het Russische sociaal netwerk VKontakte en de Chinese e-commerce app Temu.
Van die apps is de link met hun Chinese of Russische overheid wel duidelijker. Bij Telegram is dat niet het geval, al kan dat ook niet worden uitgesloten. Telegram werpt zich intussen wel steeds vaker op als privacyveilig platform en zegt dat het momenteel meer dan een miljard gebruikers heeft.
Update 20/8/2024
Telegram laat weten dat het geen fysieke of juridische banden heeft met Rusland. De oprichters zijn Russisch, maar het bedrijf heeft daar niet zijn oorsprong. Het artikel is aangepast om dat te corrigeren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier