Bijna iedereen, ook IT-managers, hergebruikt wachtwoorden

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

In de Benelux gebruiken vier op vijf werknemers hun systeemwachtwoord. Daarmee scoort onze regio een pak slechter dan andere landen. Ook rond phishing lijkt het zelfvertrouwen een stuk hoger dan de realiteit.

Wereldwijd gebruikt 68 procent van de IT-managers en eindgebruikers een systeemwachtwoord ook elders. Dat blijkt uit onderzoek van securitybedrijf Arctic Wolf bij 1.500 mensen wereldwijd. De helft daarvan zijn senior IT- en securityleiders, de andere helft zijn eindgebruikers/managers. Dat is een vrij hoog cijfer, maar specifiek voor de respondenten in de Benelux (300 mensen) ligt dat cijfer op tachtig procent. Het gaat om wachtwoorden in een professionele context.

Gevraagd naar hoe vaak een wachtwoord wordt veranderd, geeft 85 procent van de verantwoordelijken aan dat dit minstens elke 90 dagen wordt verwacht. Bij 31 procent is dat zelfs elke dertig dagen. In praktijk volgt slechts 73 procent die regels. In welke mate die wachtwoorden gecombineerd gaan met tweestapsverificatie zoals een authenticatorapp, is niet bekend.

Het is niet het enige punt waarop België, Nederland en Luxemburg slechter scoren. Zo zou 36 procent van de IT-beslissers securitymaatregelen uitschakelen op hun systemen. In de Benelux is dat 53 procent. Bij de IT- en securityleiders ligt dat hoger dan bij de eindgebruikers. Al is dat mogelijk te verklaren dat die eerste groep meer mogelijkheden heeft om dat te doen.

Ook het zelfbeeld rond security lijkt iets naïever dan de realiteit. Maar liefst tachtig procent van de bevraagde IT- en securityleiders (wereldwijd) is van mening dat hun mensen niet in een phishingaanval zullen trappen, hoewel 64 procent al eens op een phishinglink heeft geklikt. 38 procent heeft dat al meer dan eens gedaan.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content