Australiër opgepakt voor nagebootste wifi-netwerken op vliegtuig

Beeld ter illustatie © Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

In Australië is een man gearresteerd voor het opzetten van een fake wifi-netwerk op een vliegtuig. Daarmee probeerde hij gegevens van passagiers te stelen.

De 42-jarige man werd opgepakt en betrapt met ‘een draagbaar draadloos toestel’, dat hij naast een laptop en gsm bij zich had. Momenteel zou hij op borg zijn vrijgelaten. Volgens de Australian Federal Police gebeurde de arrestatie in mei na een onderzoek dat in april begon toen een luchtvaartmaatschappij bezorgd was over een verdacht wifi-netwerk. Dat werd door werknemers opgemerkt tijdens een binnenlandse vlucht.

Inlogpagina

De bagage van de verdachte werd doorzocht toen hij terugkeerde naar Perth Airport op 19 april. Nadien werd ook zijn woning doorzocht.

Volgens de Australische politie zette de man het netwerk zodanig op dat het leek op dat van een luchtvaartmaatschappij of luchthaven. Zodra slachtoffers er verbinding mee maakten, werden ze naar een inlogpagina gebracht waar ze hun e-mail en wachtwoord of logingegevens voor sociale media opgaven, die gegevens werden dan bewaard door de verdachte.

Naast wifi op enkele vluchten zou de man ook frauduleuze inlogpagina’s hebben opgezet voor de luchthavens van Perth, Melbourne en Adelaide.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content