België een van de topdoelwitten voor cyberuitbuiting
Ons land staat in de top vijf voor Europese doelwitten van zogeheten ‘cyber extortion’, het proberen geld af te troggelen via cyberaanvallen. Dat schrijft Orange Cyberdefense.
De meest getroffen landen voor cyber extortion in Europa zijn Italië (19%), Duitsland (19%), Frankrijk (16%) en Spanje (13%). België staat daarbij op de vijfde plaats wat doelwitten betreft, met 8% van de aanvallen.
‘Dat België in de top 5 van Europese landen zit, moet een belangrijk waarschuwingssignaal zijn voor onze bedrijven. Daarnaast hebben we vorig jaar de bredere impact van hacktivisme duidelijk gezien, met name de DDoS-aanvallen tijdens boerenprotesten en lokale verkiezingen,’ zegt Simen Van der Perre, strategic advisor bij Orange Cyberdefense Belgium in een persbericht.
Vertrouwen
Hacktivisme is het aanvallen van cyberdoelen vanuit een politiek oogpunt. Cyberaanvallen in dit genre zijn sterk vermeerderd sinds de inval van Rusland in Oekraïne, nu twee jaar geleden. Dat heeft ook gevolgen in Europa, schrijft securitybedrijf Orange Cyberdefense in zijn Security Navigator 2025 rapport. Het rapport is gebaseerd op data-analyse van het cybersecurity-landschap en wil onder meer trends schetsen die gevormd worden door geopolitieke conflicten.
Daaruit moet onder meer blijken dat Europa het primaire doelwit is voor bepaalde pro-Russische hacktivistengroepen. Een pro-Russische hacktivistengroep claimt bijvoorbeeld meer dan 6.600 aanvallen sinds maart 2022, waarvan 96% gericht is op Europese landen. Hacktivistische groepen verschuiven daarbij bovendien steeds vaker naar ‘cognitieve’ aanvallen, schrijft Orange Cyberdefense, waarbij technische verstoringen worden gebruikt om de publieke opinie te manipuleren, vertrouwen in (overheid)instellingen te ondermijnen en maatschappelijke stabiliteit te bedreigen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier